Комисар на Съвета на Европа: Полски законопроект ще заглуши гласа на съдиите

Дуня Миятович

Водещ европейски представител по правата на човека заяви, че новите намерения на Полша за реформиране на съдебната система целят да бъде заглушен гласът на съдиите, и призова полския Сенат да ги отхвърли, предаде Ройтерс.

"Особено съм обезпокоена от постановките в новия закон, които имат за цел да заглушат още повече инакомислието сред критичните съдии и прокурори и да ограничи независимостта им", се казва в писмо на комисаря Съвета на Европа (СЕ) по правата на човека Дуня Миятович до председателя на горната камара на полския парламент Томаш Гродски, публикувано от полското външно министерство.

Законопроектът, който вече бе одобрен от Сейма, долната камара на полския парламент, ще позволи съдии, които оспорват планираните реформи, да бъдат подлагани на дисциплинарни наказания.

Управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) заяви, че законът цели повишаване на ефективността на правосъдната система, отбелязва Ройтерс.

Сенатът, мнозинство в който има опозицията, може да внесе промени в законопроекта или изобщо да го отхвърли при разискванията следващата седмица. Контролираният от ПиС Сейм обаче пак ще може да отхвърли всякакви изменения в текста.

В писмото си комисарят на СЕ по правата на човека пише още, че полското правителство не е свършило почти нищо, за да изпълни предишните му препоръки за защита на независимостта на съдебната система, публикувани в доклад от юни.

На пресконференция в петък полският заместник-външен министър Шимон Шинковски вел Сенк каза, че писмото на Миятович представлява неприемлива намеса във вътрешните работи на Полша.

ЕС вече заяви, че новият законопроект ще постави под заплаха върховенството на закона в Полша. Евросъюзът предприе правни действия във връзка с независимостта на полската съдебна система.

Вчера делегация на Венецианската комисия, юридически експертен орган към Съвета на Европа, пристигна във Варшава за консултации по реформите.

Брюксел прикани Полша да отложи приемането на закона, докато траят консултациите с Венецианската комисия, която се очаква да излезе със становище следващата седмица.

Утре полски съдии, подкрепяни от свои колеги от други страни, организират протест срещу най-новите промени в правосъдната система.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?