Комисионите на застрахователните брокери нараснали с 1/3

Комисионите на застрахователните брокери нараснали с 1/3

Приходите от комисиони на застрахователните брокери са нараснали с близо 1/3 през първото полугодие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Комисията за финансов надзор (КФН), цитирани от Investor.bg.

Брокерите, които работят с всички застрахователни компании, отчитат приходи от комисиони в размер на 108.3 млн. лв. за шестмесечието. Това е с 23.2 млн. лв. повече спрямо регистрираните преди година 84.1 млн. лв.

91% от комисионите, или около 98.6 млн. лв., идват по линия на общото застраховане, а останалите 9% (9.7 млн. лв.) - по линия на животозастраховането.

Комисионите на брокерите от общо застраховане се увеличават с 32%, тоест с 23.9 млн. лв. за година. През периода делът на получените комисиони от сключени застраховки "Каско" възлиза на 42%.

Задължителната "Гражданска отговорност" формира 38.9% от приходите от комисиони, докато имуществените застраховки допринасят с 11.2%. В абсолютно изражение приходите от комисиони са съответно 41.5 млн. лв., 38.3 млн. лв. и 11 млн. лв.

През първото полугодие в полза на застрахователи със седалище в България брокерите са реализирали премиен приход в размер на 496.4 млн. лв., съобщава още Investor.bg. Това е с 14.1% повече спрямо първото шестмесечие на миналата година.

Общият премиен приход, който компаниите печелят благодарение на брокерите, нараства с 18% за година до 535.5 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?