Комисия "Антикорупция" се мести на Попа срещу 3 млн. лв

След ремонт, сградата на бившия Нотариат ще приюти антикорупционната комисия

Комисия "Антикорупция" се впусна в първия си голям комунален проект, обявявайки намерение да ремонтира сградата на бившия софийски нотариат на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София. Идеята е комисията да се премести в нея. Ремонтът се планира да струва около 3 млн. лв., като парите вече са дадени от държавния бюджет. Обществената поръчка за ремонта е публикувана във вторник, съобщи "Дневник".

От комисията коментират, че ремонтът ще продължи около година след сключването на договора с фирмата изпълнител.

Сградата на столичния нотариат се намира на самия площад "Патриарх Евтимий", който е известен сред столичани с нарицателното Попа. Сградата е построена по проект на арх. Петко Момчилов през 1899 г. Архитектът я е създал за дом на брат си и съпругата му баронеса Филипина фон Услар-Глайхен. От 1978 г. сградата е със статут на паметник на културата с национално значение.

Комисия "Антикорупция" казва, че проектът за ремонт и укрепване е одобрен от Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство. Планът е да се запазят фасадата и вътрешните елементи на сградата.

В момента бившият нотариат е в тежко състояние, защото не се поддържа. Красивата фасада е издраскана цялата от хулигани. При строителството на метрото сградата се напука, което принуди кметът на район "Средец" Мария Ачкова да поиска бързо предприемане на мерки. Преди да попадне в ръцете на комисия "Антикорупция" сградата се използваше като център за медиация от Софийския районен съд, но институция нямаше пари да направи ремонт.

По проекти на арх. Петко Момчилов са построени редица знакови за София сгради като Александровската болница, Българската народна банка, църквата "Св. Седмочисленици", Синодалната палата, Майчин дом и др.

Споделяне

Още от България