Комисия готви нов доклад за злоупотребите по програмата на ООН "Петрол срещу храни"

Комисията, разследваща предполагаемите злоупотреби с програмата на ООН за Ирак "Петрол срещу храни", ще представи до няколко седмици нов доклад за евентуален конфликт на интереси, в който е замесен синът на генералния секретар на световната организация Кофи Анан, предаде във вторник Ройтерс.

Комисията, ръководена от Пол Волкър, представи миналия месец доклад, според който директорът на програмата Бенон Севан е ходатайствал при сключването на договори за иракски петрол и е получавал за това пари. Сега тя подготвя втори доклад, в който се разглежда предполагаемата дейност на сина на Анан за швейцарската компания Котекна.

Предполага се, че Коджо Анан е получил общо 125 хиляди долара от базираната в Женева фирма, която инспектирала стоки, предназначени за Ирак. Представители на ООН заявиха, че изплатената сума не е била свързана с програмата "Петрол срещу храни".

Когато става въпрос за нечия репутация, трябва възможно най-внимателно да се проверява всичко, заяви един от ръководителите на комисията Рейд Мордън. По думите му междинният доклад ще бъде представен до седмици, а окончателните заключения от разследването се очаква да станат ясни в средата на годината.

Споделяне

Още от Свят