Комисия към Съвета на Европа ни призовава да премахнем доживотния затвор без право на замяна

Условията в затворите са “неприемливи“, сочи доклад на комисията

Комисия към Съвета на Европа ни призовава да премахнем доживотния затвор без право на замяна

Комисията за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа изразява съжаление, че от българския Наказателен кодекс не е премахнато наказанието доживотен затвор без право на замяна. Според комисията това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения.

 

През миналата седмица темата за отмяната на този вид наказание беше повдигната от вицепрезидента Маргарита Попова, а правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че най-вероятно ще се стигне до отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна от Наказателния кодекс.

 

В свой доклад, изготвен след посещението на нейни представители у нас през май тази година, комисията определя материалните условия в затворите във Варна и в Бургас като неприемливи.

 

Комисията изразява задоволство, че в двата посочени затвора са предприети стъпки по приобщаването на осъдените с доживотни присъди към останалите лишени от свобода.

В документа се отбелязва, че пренаселеността остава основен проблем за местата за изтърпяване на наказанията в България, включително и за двата посетени затвора. В доклада българските власти са призовани да удвоят усилията си за решаването на проблема.

 

В отговора си българските власти са уверили, че частични или пълни ремонти на затворите в страната са залегнали в програма за периода 2011-2013 г., но се наблюдава липса на достатъчно средства.

 

В бургаския затвор представителите на комисията са чули множество оплаквания за нанасяне на побой на арестантите от страна на надзирателите, като същевременно оплакалите се са показали убедителни белези в подкрепа на своите твърдения.

 

Гостите са били запознати с видеозапис от камерите за наблюдение в затвора, на който се вижда как служител бие затворник. Българските власти са съобщили, че в резултат на последвалото разследване по този и други сериозни случаи са били уволнени двама служители, включително директорът на затвора.

 

Във Варна и Бургас делегацията е получила множество информации за корупция сред надзирателите, заради което в доклада се препоръчва взимането на сериозни мерки по този въпрос, включително с предприемането на разследвания.

 

Властите у нас са посочили, че се предприемат мерки по стратегията за предотвратяване на корупцията, като конкретно в Бургас след две проверки са уволнени двама служители в затвора, а трето разследване е в ход.

 

Друг установен проблем в двата посетени затвора, определен като сериозен, е състоянието на здравните грижи, полагани за арестантите, в резултат на липса на служители и на материали. Според комисията равнището на служителите там не позволява те да бъдат наричани здравни работници. Препоръчва се Министерството на здравеопазването да се обвърже по-тясно с процеса на подбора, обучението и оценката на кадрите, предоставящи медицински грижи в местата за лишаване от свобода. От София е получен отговор, че е в ход процедура за избор на лекар за затвора в Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България