Комисия начело със Саддам е решавала за петролните подкупи

Комисия на бившето иракско ръководство начело със Саддам Хюсеин е вземала решения за петролните доставки, съобщи сегашният иракски министър на петрола Ибрахим Бахр ал Улюм, цитиран от арабския вестник Аш Шарк ал аусат.

Всички въпроси, свързани с разпределянето на петролните доставки за компании и лица, са били решавани от комисията и тя пряко се е разпореждала, заяви Ал Улюм. Освен Саддам Хюсеин в комисията влизали вицепрезидентът Таха Ясин Рамадан, вицепрезидентът и министър на финансите Хикмат ал Азауи и министърът на петрола Амир Мухамад Рашид, отбелязва друг арабски вестник - Ад Дустур, предаде БТА.

Бахр ал Улюм каза, че ведомството му продължава разследването на случая и до месец ще предаде на иракския управляващ съвет списък с имената на компаниите, които са давали суми без съгласието на ООН за участие в петролни сделки с бившия режим. Имаме основание да смятаме, че по време на програмата "Петрол срещу храни" са станали някои нередности, каза министърът.

Той отбеляза, че министерството е започнало от ноември м.г. да събира документация от Държавната организация за продажба на петрол СОМО за петролните купони, давани от Саддам Хюсеин.

В края на януари багдадският в. Ал Мада съобщи, че бившият иракски президент е раздавал барели петрол на близо 270 лица, фирми и организации от близо 50 държави, в замяна на политическа подкрепа. Българската социалистическа партия фигурира в списъка с 12 милиона барела, като президентът Георги Първанов, който е бивш лидер и БСП, и сегашното партийно ръководство отричат каквито и да е подаръци от режима на Саддам.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?