Комисия поиска облекчения за издаване на сертификати за достъп до секретна информация

Комисия поиска облекчения за издаване на сертификати за достъп до секретна информация

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) иска със законови промени да се облекчи процедурата за издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация. Това съобщи председателят ан комисията Цвета Маркова на семинар в четвъртък. От комисията предлагат две промени в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Едната промяна трябва да се направи, за да се избегне необходимостта от изваждане на сертификат за достъп до класифицирана информация всеки път, когато даден служител се мести на нова работа и такъв достъп му е необходим и на новата работа. Идеята е допускът до секретни документи да се дава на съответно лице, несвързано с поста, който заема в момента.

Втората промяна е свързана с удостоверенията за индустриална сигурност на фирмите, които искат да се явят на търгове на НАТО или на Министерството на отбраната. Предложението е те да се издават за определен срок. Сега документите се дават за всеки търг отделно и ако една фирма иска да участва в няколко търга, трябва да вади документи за всеки от тях. Така действащият в момента текст е рестриктивен спрямо бизнеса, смятат в ДКСИ 

Комисията издава сертификати за достъп до класифицирана информация от година и половина на български граждани, който отиват на работа в международни агенции или чуждестранни фирми, участващи в търгове на НАТО. До момента 30 наши сънародници са получили сертификати от комисията. Проверяват се лицата, които ще участват в изпълненията на спечелените търгове на НАТО, от които най-много са в областта на IT-технологиите. 15 родни фирми са получили удостоверения за участие в търговете на Алианса,от които 3 са инспектирани от организацията.

4151 българи могат да четат секретните документи на НАТО, обявиха още от ДКСИ. Толкова са издадените сертификати от 2003 г. насам. За 2006 г. те са 2250, като 1360 са за служители от Министерството на отбраната и Генералния щаб. От началото на тази година издадените сертификати са 80.

За достъп до класифицираната информация на ЕС  за 2005 и 2006 г ДКСИ е издала 1400 сертификата. През 2007 г. те са 70. На служителите по сигурността ДКСИ за три години е издала 1862 разрешения  за достъп до класифицирана информация. Само през 2006 г. те са 280. Откази няма.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?