Комисия "Радев"? НС ще проверява избора на "Грипен" без да пречи на сделката

Разследването едва ли ще изрови реални улики, но дава възможност за маневри на Борисов

Колаж: Mediapool.bg

С гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти" парламентът сформира в сряда анкетна комисия, която да разследва покупката на нови изтребители, чийто избор се превърна в арена на политическа конфронтация между управляващите и президента Румен Радев. ГЕРБ декларира, че проверката няма да попречи на правителството да придвижи напред най-скъпата сделка от модернизацията на армията (1.5 млрд. лв.), а само ще осветли подготовката ѝ.

Така практически би трябвало да се "освети" ролята на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС и впоследствие като президент за избора на шведските изтребители "Грипен".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който инициира проверката, обясни необходимостта от нея с обществените съмнения, че "правителството ще влезе в някаква корупционна схема". Той отхвърли обвиненията на БСП, че проверката е насочена срещу Румен Радев.

БСП и ДПС от своя страна се обявиха срещу парламентарното разследване и обвиниха ГЕРБ, че се опитва да размие отговорността за сключването на сделката, въпреки че е в правомощията на правителството.

На този фон държавният глава, който има основна роля в подготовката на проекта още когато командваше Военновъздушните сили, продължава да настоява кабинетът "Борисов 3" бързо да финализира сделката с шведския концерн СААБ за "Грипен". Според него формирането на нарочна комисия е опит проектът да бъде протакан.

Разследването едва ли ще изрови реални улики, но дава възможност за маневри на Борисов

Като се има предвид, че никоя анкетна комисия в който и да е парламент не е разкрила нищо съществено – дори по такива крупни скандали като източването на КТБ, АЕЦ "Белене", правителствения авиоотряд и пр. - може да се прогнозира, че по същия начин ще приключи и нарочната комисия за изтребителите.

Новото при тази комисия обаче е, че тя се формира преди да има сключена сделка. Така не е изключено тя да повлияе на подготовката на проекта за покупката на новите изтребители, въпреки че премиерът Бойко Борисов миналата седмица обяви, че той е предопределен от служебното правителство на Огнян Герджиков, което прие оценката на офертите.

На първо място бе класирано предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък бе декласирана, тъй като не отговаряло на заложените финансови изисквания.

Ето защо формирането на нарочната комисия отваря възможност за маневри на Бойко Борисов в хода на предстоящите преговори с шведската компания за "Грипен", като той във всеки един момент може да даде на заден, оправдавайки се с парламента.

В същото време самият факт на разследването няма как да не притеснява президента, който вече си заложи името в полза на "Грипен" и започна да си изпуска нервите покрай намеците за корупция или други манипулации в процедурата.

Председател на комисията, която ще работи два месеца, ще бъде депутатът от ГЕРБ Емил Христов. В нея ще влязат 19 депутати от всички парламентарни групи на пропорционален принцип - 8 от ГЕРБ, 6 от "БСП за България", 2 от "Обединените патриоти", 2 от ДПС и 1 от "Воля".

Ако комисията установи данни за закононарушения, те трябва да бъдат насочени към прокуратурата. В настоящия парламент вече бяха създадени две подобни комисии – за замърсяването на питейната вода и за проучване на случаите на неизплатени заплати.

Комисията "Радев"? Какво и кого ще проверяват депутатите

Цветанов аргументира създаването на комисията с "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев "е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство". Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно".

От парламентарната трибуна той се обърна към БСП (а чрез тях и към Румен Радев) с думите, че не знае защо са се припознали в лобизъм.

"Не мога да разбера защо колегите от БСП се припознаха в лобизъм и се припознаха, че някой има действия, които иска да предприеме спрямо българския президент. Не, ние просто искаме да излезе истината”, заяви Цветанов.

В същото време той цитира интервюта на Румен Радев от времето, когато бе командир на ВВС, в които се изказва в полза на шведските изтребители.

"Мога да цитирам интервюта, които е давал президента Радев, след като се върнал от посещението си в Унгария (2014 – бел.ред.). През цялото време говори за Унгария, за една фирма и за една държава, няма да я споменавам. Колко добре са си организирали нещата. Само преди минути един народен представител каза, че точно Унгария и Чехия са тези, които са купили "Грипен" и имат съмнения за корупционни сделки", каза Цветанов.

Владимир Тошев от ГЕРБ също отбеляза ролята на Радев в проекта. Той се обърна към БСП с думите: "Може би ви е страх, че от доклада на комисията ще излезе кой е бил ръководител на работна група, задала критерии за самолета, кой е бил ръководител на работна група, която е написала предложението за запитване до производителите, кой е бил ментор на правителството взело решение за самолета. На всички етапи е ген. Радев".

Председателят на парламентарната военна комисия Константи Попов (ГЕРБ) обясни, че създадената нарочна комисия трябва да бъде гарант, че в процеса на избор на доставчик ще бъдат осигурени "конкурентните и равностойни условия за всички участници, както и че няма да бъдат допуснати лобистки интереси, външни вмешателства, емоционално взети решения, политически пристрастия и лични амбиции".

"Проверката не цели спиране на процеса за придобиване на нов тип боен самолет, а да гарантира неговата публичност и прозрачност", каза Попов.

В сряда сутринта министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че ще се анализира дали офертите са били правилно оценени от работната група.

Не е ясно защо не го е направил досега, след като вече излезе с обстоен доклад и заедно с премиера обяви на 23 юни старта на преговорите за шведските изтребители.

По думите му офертата за Ф-16 е била декласирана, защото не отговаряла на схемата за разсрочено плащане, тъй като се очаквало основната част от сумата да бъде платена през първите две години, и на изискванията за "продължителността на валидността на офертата".

"Грипен"-ите не са кренвирши, за да бъдат произвеждани и да се спират

Според президента Радев обаче така проектът ще да бъде изкуствено забавен. Той посочи, че експертният анализ, оповестен в края на назначеното от него служебното правителство, е показал, че "Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до онзи момент американски Ф-16 втора ръка.

"Ние постигнахме един много добър консенсус, всички знаем какъв е проблемът, всички знаем, че трябва да се инвестира във въоръжените сили. Имам уверенията, че докладът и анализите са готови, но при мен не е постъпвало нищо. Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан", каза държавният глава, който е на посещение в Румъния.

Оттам той отговори и на бившия военен министър Бойко Ноев, който припомни в сряда пред бТВ, че шведската корпорация СААБ планира да спре производството на изтребителите "Грипен" и да започне нова по-модерна програма.

"Те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години", каза държавният глава .

Само преди няколко години Букурещ закупи изтребители втора ръка Ф- 16 от Португалия и планира да поръча още машини.

БСП: Борисов предопредели покупката на "Грипен"-ите

В пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли обвиненията към Радев, че се е намесил в проекта, и контраатакува ГЕРБ, като припомни, че премиерът Бойко Борисов миналата седмица се срещна с шведския си колега и каза, че започва преговори за "Грипен"-ите.

"Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за Ф-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър"?. Кой предопредели "Грипен“ - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", каза Нинова.

Съпартиецът ѝ Таско Ерменков допълни, че целта на комисията е да послужи за оправдание на ГЕРБ за поети ангажименти, които няма да изпълни.

"Вашите поръчители няма да ви разберат. Тази комисия няма да ви спаси от вашите поръчители", каза Ерменков.

ДПС: Комисията ще блокира и компрометира сделката

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви от своя страна, че не е правилно парламентът да поема отговорността на правителството.

"Нищо не пречи Министерският съвет да отмени решението на предишното правителство. То може да бъде отменено от същия орган. Защо е нужно тази комисия да го прави? Създаване на Временна комисия за проучване изпълнението на избора на нов тип боен самолет ще блокира процедурата. Нещо повече, не само, че ще я блокира, но ще я и компрометира“, заяви Цонев.

Още по темата
Още от България