Комисия ще нищи замърсяването на въздуха в Русе

Комисия ще нищи замърсяването на въздуха в Русе

Новият кмет на Русе Пенчо Милков ще предложи на Общинския съвет да бъде сформирана временна анкетна комисия от общински съветници и експерти в отговор на постъпила жалба, свързана с качеството на въздуха в града.

Жалбата е отправена до Европейския парламент и до още няколко български институции, съобщиха от местната управа без да посочват от кого е.

Предложението на Милков е комисията да заседава публично - пред обществеността. Нейна задача ще бъде да събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и да изслуша всички компетентни органи и заинтересовани граждани. При необходимост ще бъдат поканени национални и международни експерти.

"Подобно на кръглата маса от 1990 г. в София се надявам временната анкетна комисия в Русе да стане орган и символ на гражданската активност и да постигне исторически успех. Енергията на русенци заслужава отговор от институциите", казва Милков, цитиран в прессъобщението.

Той ще изпрати жалбата и до българските евродепутати с искане да го информират за действията, които ще бъдат предприети.

По думите му гражданите на Русе трябва да знаят истината за замърсителите на въздуха и мерките срещу тях.

През последните години имаше няколко протеста срещу мръсния въздух в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?