Комисия ще обсъди въпроса за независимост на Уелс

Изглед от Кардиф

Правителството на Уелс назначи специална комисия, която да разгледа въпроса за евентуална независимост на британския регион в контекста на бъдещите му отношения с останалата част от Обединеното кралство, съобщи Би Би Си.

Новият орган е създаден по инициатива на министри лейбъристи от регионалното правителство. Според изявление на този кабинет комисията ще разработи варианти за реформа в "конституционните структури на Великобритания, от които Уелс остава неотменима част ".

Съпредседателката на комисията Лора Макалистър, професор от университета в Кардиф, заяви обаче, че органът ще разгледа и въпроса за независимост на Уелс. "Според мен трябва да бъдат представени за обсъждане всички варианти. На този етап би било абсурдно да се изключи някаква възможност за избор. Независимостта означава различни неща в зависимост от контекста", каза тя.

Партията на уелските националисти "Плайд Камри" - Партия на Уелс, посочи, че създаването на новия орган ще осигури възможност за "най-широк национален диалог относно бъдещето на Уелс". "Плайд камри" очаква конструктивно взаимодействие с комисията с оглед обсъждане на въпроса за независимост, каза говорителят на партията Рис Аб Оуън.

Консерваторите в Уелс не подкрепиха инициативата и заявиха, че темата не е актуална. "Вместо да отделя приоритетно внимание на дискусиите за независимост и конституционни промени, лейбъристкото правителство на Уелс трябва да използва наличните си пълномощия, за да се справи с проблемите в Уелс", каза консерваторът Дарън Милър.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?