Комисия в ЕП призовава ЕК да бъде съдена заради визите за САЩ

Комисия в ЕП призовава ЕК да бъде съдена заради визите за САЩ

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент реши във вторник да поиска от колегите си от правната комисия становище дали Европейската комисия да бъде изправена пред Съда на ЕС. Гласуването премина като извънредна точка в дневния ред на заседанието, предаде БТА от Брюксел.

Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен. В случай, че ЕП подкрепи подобна възможност, ЕК ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за граждани на САЩ, след като Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС - България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на т. нар. визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС. ЕК пропусна срока, в който да спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо.

Говорител на комисията днес поясни, че би било "контрапродуктивно" връщането на визите за гражданите на САЩ. Говорителят добави, че въпросът ще бъде обсъден отново от еврокомисарите "до края на декември".

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Говорител на комисията отбеляза, че дипломатическият подход е довел до отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния, затова предпочита да използва същия подход с Вашингтон, с надеждата да постигне сходен резултат.

Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА. Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?