Комисия в ЕП ще изслуша шестима европосланици, сред които и Филип Димитров

Комисията по външна политика при Европейския парламент ще покани новите посланици на ЕС в Китай, Грузия, Япония, Ливан и Пакистан и специалния представител на съюза в Судан, за да ги изслуша и да провери дали са на нужното равнище, съобщава във вторник "И Ю обзървър".

Предвижда се изслушванията да са открити и да се проведат през следващия месец. Списъкът на поканените е приет на заседание на комисията в Страсбург в понеделник, като той може да бъде допълнен.

Изданието цитира десноцентристкия евродепутат от Германия Елмар Брок, който казва, че шестимата дипломати са избрани заради важността на страните, в които ще бъдат изпратени, а не поради някакви притеснения около техните кандидатури.

"Ще проверим познаването на съответните досиета. Не е нужно един държавен чиновник да има политическа визия", казал Брок пред "И Ю обзървър".

Комисията няма законова възможност да блокира номинациите. Но, ако някой от интервюираните се представи лошо, това би могло да накара ръководителката на външните отношения на ЕС Катрин Аштън да преосмисли назначението.

"Ние не желаем система като в САЩ, където Конгресът може да блокира назначения", казва Елмар Брок.

"И Ю обзървър" припомня, че на 15 септември Катрин Аштън оповести смисък с 29 номинирани за ръководители и заместник-ръководители на мисии в Европейската служба за външно действие. Представителят в Судан бе посочен на 11 август.

Новият посланик в Китай, германският дипломат Маркус Едерер, който в момента ръководи политическото планиране в германското външно министерство, се възприема като много силен избор, пише изданието и добавя, че новият пратеник в Грузия, бившият български министър-председател Филип Димитров, също е оценяван като влиятелна и силна кандидатура заради предишния си висок пост.

Останалите, които ще бъдат изслушани, са посланикът в Япония, австрийският дипломат Ханс Дитмар Швайсгат (понастоящем посланик на Австрия в ЕС), посланикът в Ливан, холандката Анджелина Ейкхорст (сега на работа в мисията на ЕК в Сирия), пратеникът в Пакистан, шведският дипломат Ларс-Гунар Вигемарк и британката Розалинд Марсдън, която ще представя ЕС в Судан.

В следващите седмици предстои Аштън да посочи шефовете на мисиите в Беларус, Бразилия и Ирак.

Споделяне

Още от Европа