Комисия в ЕП ще разследва организираната престъпност в Европа

Европейският парламент одобри състава на специалната комисия, която трябва да разследва организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари в ЕС, както и да препоръча мерки за борба срещу тях, съобщи представителството на ЕП в София.

 

Комисията ще има едногодишен мандат и ще заработи от края на април 2012 г. В нея ще участват 45 европейски депутати, сред които са и българските членове на ЕП Мария Неделчева (ЕНП) и Илияна Йотова (С&Д).

Злоупотребите с обществени средства, проникването в публичния сектор и "заразяването" на легалната икономика и финансова система са сред основните заплахи, които създават
престъпните организации в ЕС, посочват от ЕП.

 

В едногодишния си мандат, който може да бъде удължен еднократно, комисията трябва да даде оценка на степента на влияние на организираната престъпност върху икономиката и
обществото в Европа и да препоръча законодателни и други мерки, които да позволят на ЕС да отговори на заплахите на международно, европейско и национално ниво.

 

Депутатите ще организират изслушвания със съдии, жертви, неправителствени организации и институции.

 

Комисията ще има право да прави посещения на място и да организира изслушвания с участието на институции от ЕС, държавите членки и целия свят.

 

Депутатите могат да канят представители на бизнеса, гражданското общество, организациите на жертвите на престъпления, както и официални лица, включително съдии, ангажирани във всекидневната борба срещу организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?