Комисия в САЩ решава за използване на ваксината на "Moderna"

Комисия в САЩ решава за използване на ваксината на "Moderna"

Комисия на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), съставена от външни експерти, се очаква на съвещание днес да одобри спешното използване на ваксината срещу Covid-19 на компанията Moderna Inc, съобщи Ройтерс.

Решението на комисията дали предимствата на ваксината превишават рисковете от използването ѝ вероятно ще бъде взето след 15.00 ч. източноамериканско време (20.00 ч. по Гринуич), а одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата се очаква утре.

Това е същата комисия от експерти, която миналата седмица подкрепи употребата на ваксината на Pfizer/BioNTech, проправяйки пътя за спешното ѝ одобрение от Агенцията по храните и лекарствата ден по-късно.

Тази ваксина се разпределя из цялата страна. Програмата за масова имунизация започна в американските болници в понеделник.

Ваксината на Moderna е генетична и използва същата технология на информационна РНК, но не изисква толкова големи усилия за замразяване и съхранение, както тази на Pfizer/BioNTech, което я прави по-добър вариант за отдалечени и земеделски райони. И двете ваксини са показали 95 процента ефективност по време на предварителните изпитания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?