Комисията "Грипен" стигна до "самолетгейт" с намеци за корупция към Радев

Покупката на нови изтребители отлетя за неясното бъдеще, идват поредните траншове към Русия

Комисията "Грипен" стигна до "самолетгейт" с намеци за корупция към Радев

Проектът за закупуване на нови изтребители е бил компрометиран от екипа във военното министерство, ангажиран с него, включително президентът Румен Радев в качеството си на бивш командир на Военновъздушните сили. Ето защо проектът ще бъде променен, ще мине на ново гласуване в парламента и ще стартира от фаза събиране на оферти. Такова решение гласуваха в четвъртък депутатите, които приеха със 126 гласа "за", 59 "против" и 4 "въздържал се" доклада на временната анкетна комисия за проверка на процедурата.

Тази развръзка бе очаквана и ще доведе до това, че неправилно отстранените от процедурата американски изтребители Ф-16 се връщат в състезанието. Рискът обаче е, че превъоръжаването на българските ВВС ще се забави неизвестно докога. Топката е в полето на Министерството на отбраната, чийто ръководител Красимир Каракачанов вече даде да се разбере, че приоритетният му план е да се ремонтират наличните съветски МиГ-ове и че няма да бърза с новите изтребители, защото имало поговорка "бързите сделки комисионни раждат".

Изводите от доклада на комисията обаче така и не станаха тема на дебата в пленарната зала, където се разрази поредния епизод от войната между ГЕРБ и БСП, като централна мишена бе фигурата на президента Радев. Стратегията на социалистите и на Радев бе още от самото начало да обявят, че комисията ще е "трибунал" срещу държавния глава и именно тази тези защитаваха червените депутати при гласуването на доклада в четвъртък. До момента тактиката на ГЕРБ бе само да разобличат ролята на Румен Радев като съпричастен към компрометирането на процедурата, но от изявлението на депутата Антон Тодоров стана ясно, че нещата могат да отидат и по-надалеч. Тодоров намекна от парламентарната трибуна, че Радев е взел 5 млн. лева, за да наложи офертата на шведската фирма СААБ за "Грипен".

Заключенията в доклада

Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание и е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане. По този начин е декласирана офертата за употребявани Ф-16, предлагани от САЩ и Португалия. Това е станало в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект. Председателят на борда, ръководещ проекта, е направил промяната към юли 2016 г., месец след като НС е одобрило планирания инвестиционен разход. Към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.

След като Радев бе избран за президент миналия ноември, назначеното от него служебно правителство одобри класирането на офертите, според което "Грипен" е на първо място.

Какво ще се случи с проекта оттук нататък

Твърде вероятно е покупката на нови изтребители отново да бъде качена "на трупчета" и България да продължи да разчита на МиГ-овете, като налива пари в Русия за ремонта им и дори за модернизацията им.

Така скъпият на министъра-"патриот" национален интерес – в частта му защита на въздушното пространство, ще продължи да зависи от политическа сделка с Русия, осигуряваща живота на МиГ-овете.

Нинова обвини ГЕРБ, че разчиства пътя на Борисов за президентството

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ използва комисията, "за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството".

"Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция", заяви тя. По думите ѝ комисията "Грипен" е създадена като бухалка срещу президента Радев и една институция се използва срещу друга за партийни цели.

Цветанов: Името на Радев не фигурира в доклада, вие го въвлякохте

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че БСП се държат като гузен негонен бяга, въвличайки парламента в "самолетгейт, който вие организирахте с вкарването на президента в него".

"Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава ген. Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка", каза Цветанов.

Нинова обаче не се съгласи: "През цялото време твърдите, че президентът не е бил обект на доклада. А всички изказвания правите върху неговото име. Значи тук има нещо, вземете се уточнете какво правим".

По време на работата си комисията умишлено не се фокусираше върху дейността на Радев като командир на ВВС и името му не се споменаваше на заседанията ѝ, въпреки че той подготвяше проекта в качеството си на командир на ВВС.

Радев е бил мотивиран с потупване по рамото, а не с 5 милиона

Темата за ролята на Румен Радев в проекта бе засегната от депутата Антон Тодоров, който в характерния си стил обясни, че "ген. Радев е човек, който не е приятел на истината".

"На 16 юни 2014 г. пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията СААБ, производител на "Грипен". Не знам дали един ръководител на проектния екип трябва да прави опорни точки на служебния премиер, особено пък само за едната компания", посочи депутатът.

"Ген. Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току-що доказахме, че има някой друг, който е лобист, но не сме ние", допълни той.

Според него президентът сигурно е бил мотивиран от "Грипен": "Знаете ли как е мотивиран - с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото".

"Виждаме, че генерал Радев има афинитет да си назначава любовниците на втори договор...", каза Тодоров, след което микрофонът му беше изключен от председателстващия в момента Явор Нотев.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев от своя страна попита Корнелия Нинова как е "финансирана кампанията на президента Румен Радев, как са събирани пари, от какво даренията, има ли "Грипен"-ски пари вътре".

Жельо Бойчев (БСП) отговори, че целта на ГЕРБ е била с тази комисия да бъде уязвен Радев.

"Вместо да ударите ген. Радев, с изводите от тази комисия се самопростреляхте", добави Бойчев.

В ход била секретна операция на ДАНС в президентството

В хода на спора Антон Тодоров разкри за секретна операция на ДАНС в президентството.

Има унищожени документи в президентството, засечени от екипа на ДАНС, посочи той и добави, че тези документи са четени от човек, който няма допуск - началникът на кабинета на президента Иво Христов.

В отговор на БСП откъде знае за секретна операция, депутатът от ГЕРБ каза, че всеки от временната комисия е имал достъп до тази конкретна информация.

В края на дебата Цветанов се извини за личните нападки към президента.

Кой за кого лобира?

Цветан Цветанов посочи, че Румъния, с която заедно се присъединихме към НАТО през 2004 г., има осем самолета Ф-16 и е в процедура на закупуване на още 32. Той отбеляза, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 г. Относно "Грипен", той посочи, че в Унгария и Чехия сделките са приключили със скандал, а в Словакия имало обществено неодобрение, президентът се съобразил и там мачът бил приключен.

По думите му в момента сделките на "Грипен" са с Ботсвана и Танзания.

"Когато се вземат важните решения, трябва да бъдем истински партньор на НАТО и закупеното оборудване наистина да съответства със стандартите на НАТО", коментира Цветанов.

Драгомир Стойнев от БСП го репликира, че и малките деца са разбрали, че България трябва да закупи Ф-16 и попита Цветанов защо не е дал пример и с "Юрофайтер".

"Маските паднаха, целият този цирк беше само за една фирма и България да закупи Ф-16, ами закупете ги", добави той.

Депутатите от ГЕРБ контрираха, че основната работа на комисията е била да отхвърли съмненията и нередностите в проекта, който ще излезе на данъкоплатците над 1.5 млрд. лева.

Джейхан Ибриямов (ДПС) посочи, че работата на временната комисия е довела до институционална война. Той препоръча МО да ревизира пропуските, допуснати по време на правителството "Борисов"2, да се извърви пътя и да се купят нови самолети. По думите му ще има забавяне минимум с една година.

Какво следва или как "бързите сделки раждат комисионни"

Решението на парламента да върне проекта в МО със сигурност ще доведе до ново сериозно забавяне. Според експерти проектът може да бъде подготвен отново за около година, но има възможност работата по него да се разточи във времето.

"Няма нужда да се бърза със закупуването на нови изтребители за военната ни авиация", каза вицепремиерът Каракачанов в четвъртък пред бТВ. И добави: "Има поговорка – бързите сделки, комисиони раждат“.

"Самият премиер казва, че не трябва да има ябълки на раздора. Ние още говорим за това какъв самолет да има. В това време влаковете също могат да бъдат закупени, едното не противоречи на другото", добави военният министър по повод намека на Борисов отпреди ден, че може да се наложи правителството да избира между двете.

По думите на Каракачанов двете стъпки, които трябва да вървят паралелно, са ремонт и модернизация на наличната авиация и водене на преговори за закупуване на нов изтребител.

В същото време обаче според експерти България не може да си позволи едновременно покупка на нови изтребители и дългосрочна поддръжка на старите съветски машини, които изискват сериозни средства.

Според президента Румен Радев, например, вложените в МиГ-29 средства няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 г. с доставката на нов самолет.

В доклада на парламентарната комисия се предвижда МО да изготви и внесе в Министерския съвет и в Народното събрание промяна на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход по проект за придобиване на нов тип боен самолет. Промяната следва да включва нова финансова рамка на плащането, която да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на въоръжените ни сили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?