Комисията "Кушлев" иска конфискацията на имоти на русенец за 60 млн. лева

Комисията "Кушлев" иска конфискацията на имоти на русенец за 60 млн. лева

Комисията "Кушлев" е внесла в Русенския окръжен съд най–големия до момента иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Става въпрос за имущество на русенеца Виктор Епщайн за 61 848 397 лв.

Комисията образува проверка срещу Виктор Епщайн, след образувано досъдебно производство срещу лицето, за извършени престъпления. В резултат на извършената проверка, комисията образува производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Бяха наложени и обезпечителни мерки върху имуществото на Епщайн и неговата съпруга.

В хода на извършената проверка се събраха данни, че за проверявания период Виктор Епщайн и неговата съпруга като физически лица са направили разходи за придобиване на недвижими имоти, движимо имущество, дялове в търговски дружества, за издръжка на семейството, пътувания в чужбина, откриване на депозити, за платени данъци и глоби, както и други разходи общо в размер на 82 229 минимални работни заплати.

Реализираните доходи от Виктор Епщайн (от дейността му като ЕТ, от трудови правоотношения и изборна длъжност) и на неговата съпруга (от дейността ѝ като ЕТ и от трудови правоотношения), са общо в размер на 169 минимални работни заплати. В изготвения икономически анализ комисията констатира, че превишаването на разходите над доходите е 82 060 минимални заплати.

Комисията иска да се отнемат в полза на държавата апартамент в София, район Лозенец с площ от 80.64 кв.м., друг апартамент в Лозенец с площ от 114.9 кв. м., трети апартамент в същия квартал с площ от 63.20 кв. м. Иска се и отнемането на три апартамента в Русе – съответно 98.66 кв.в, 59.38 кв. м. и 68.34 кв. м. Комисията иска да отнеме още девет магазина и снек бар в Русе, както и мандра в с. Семерджиево, община Русе, с площ от 500 кв. м. и прилежащ терен от 6 484 кв.м.

Комисията иска отнемането и на други имоти, включително и имоти върху които са построени офис и бизнес сгради.

Освен това се иска отнемането в полза на държавата на сумата от 1 353 746 лв. – от продажба на 32 броя леки автомобили, 2 товарни автомобила и 1 трактор; сумата от 33 531 664 лв. – получена от продажбата на жилищни сгради, магазини, апартаменти, стопанска сграда; парични суми по 89 броя депозитни сметки в размер на 1 913 954 евро; сумата от 697 734 евро - авансово получена лихва по договорите за депозити; сумата от 2 084 481 евро – изтеглена от депозитни сметки в 2 банки; сумата от 30 000 лв. – парична сума, равностойна на дружествените дялове от капитала на „Вулкан ЕООД”, „ДАВ ЕООД”, „ДАВ – Виктор Симонов – ЕООД”, „ДАВ-Виктор Епщайн –ЕООД”, „Вулкан–В.С.-ЕООД”, „Вулкан В.Е.” ЕООД.

Иска се и отнемането на 6 броя леки автомобили, от които един с марка БМВ и пет броя – марка и модел Шевролет Авео.

Делото за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Виктор Епщайн ще се води в Русенския окръжен съд.

Виктор Епштайн е един от тримата бивши общински съветници от Русе, осъдени през декември миналата година за това, че са изнудвали бизнесмен, злоупотребявайки със служебното си положение, както и за получаване на подкуп.

В края на "кариерата" си като общински съветници Тодор Тодоров, Николай Станчев и Виктор Епщайн бяха членове на група в общинския съвет под името "Развитие" заедно с бивш съветник от "ГЕРБ" и трима бивши съветници от ДПС. Иначе в съвета всеки от тях влиза по различен начин - Тодор Тодоров като кандидат на "Атака", Николай Станчев - чрез Народняшка земеделска партия "Никола Петков", а Виктор Епщайн - като независим кандидат.

Тримата бяха осъдени на по две години затвор условно с 4-годишен изпитателен срок, както и на глоба по 10 хил. лева. Те бяха признати за виновни за изнудването на строителен предприемач, собственик на фирма "Савана", с обещание да подкрепят в общинския съвет даването на строително разрешение.

Епщайн е в затвора за две години по друго дело - за пътно произшествие, при което са загинали двама души.

Споделяне

Още от България