Комисията “Кушлев” поиска конфискация на имуществото на бащата на Ванко 1

Пловдивският окръжен съд образува в петък дело за отнемане в полза на държавата на имущество на Петър Главчев, баща на раппевеца Иван Главчев, известен като Ванко 1. Искането за образуване на съдебно производство е внесено от Комисията за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Според комисията, оглавявана от бившия шеф на Ловно-рибарския съюз и бивш депутат от НДСВ Стоян Кушлев, имот на Главчев – старши попада в приложното поле на закона за отнемане на престъпно придобито имущество или т. нар. закон “Петканов”, тъй като стойността му многократно надвишава доходите на лицето от 1981 година насам.

В искането на хората на Кушлев се посочва, че Главчев е осъден с влязла в сила присъда по чл. 159 от Наказателния кодекс – за разпространяване на порнографски материали.

Исканият имот на бащата на Ванко 1 е седеметажна административна сграда в Пловдив, построена върху 416 кв. м. Данъчната ѝ оценка е 832 462 лева. Съдът вече е наложил възбрана върху имота.

Това е първото дело, което Пловдивският окръжен съд образува за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В момента Апелативният съд в Пловдив е насрочил дело срещу сина на Петър – Ванко 1 и братовчеда на Ванко Димитър Рачелов за сводничество.

Името на Ванко 1 нашумя през последния месец след като първи се облагодетелства от промяната в Наказателния кодекс, прокарана незабелязано от тройната коалиция, която намали наказанията за склоняване към проституция. Тогава осъденият на 12 години рапър обжалва делото и докато се реши на следваща инстанция делото му, с поправката в закона излезе на свобода. Делото бе върнато за ново разглеждане.

Споделяне

Още от България