Комисията "Кушлев" с иск срещу бивш митнически шеф

Комисията "Кушлев" с иск срещу бивш митнически шеф

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията "Кушлев", е внесла искане в Русенския окръжен съд за конфискуване на имуществото на бившия изпълнителен директор на митниците Елка Владова, съобщиха във вторник от комисията. Искът е за отнемане на имущество за близо 2.4 млн. лв.

Така Владова става първият висш финансов служител с ранг на заместник-министър, срещу когото се провежда процедурата конфискация на имущество.

Проверката на комисията "Кушлев" е образувана след уведомление на съда в Русе, който през октомври 2006 г. призна Владова за виновна за "престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система".

Комисията е установила, че от 1 ноември 1987 г. до 31 декември 2007 г. Елка Владова и съпругът ѝ са реализирали приходи в размер на 5 650.31 минимални работни заплати, а са извършили разходи в размер на 10 536.18 минимални работни заплати.

Искането за отнемане в полза на държавата е за недвижими имоти в София, магазини, лек автомобил, суми от продажби и по банкови сметки.

Елка Владова оглави митниците по време на служебното правителство на Стефан Софиянски, след като смени на поста Христо Кулишев, назначен от правителството на Виденов. Кулишев е пак директор на митниците, след като бе сложен на поста миналата година от Станишев.

Тя бе на поста кратко време, защото тогавашният финансов министър Светослав Гаврийски я отстрани. По-късно Владова стана зам.-директор на митниците, а през 1998 г. финансовият министър Муравей Радев отново я махна от ведомството, според слуховете – след сигнали на американските служби, че заедно с висши представители на МВР толерира канали за трафик на хора, контрабандни стоки и наркотици през българските КПП.

Съдът възстанови Владова на поста ѝ през 2002 г. и вече следващият финансов министър Милен Велчев подписа заповед за връщането ѝ на зам.-директорския пост. Той я остави само два дни на него и я уволни отново.

Както по времето на работата си в митниците, така и след това Владова не заряза мащабната си бизнесдейност. След конфликта около Косово тя се ориентира към внасяне на метални конструкции и арматури за строителството в косовската държава. По същото време Владова участва в приватизацията на завода за метални изделия ЗИТА в Русе. Именно заради източване на ДДС през 2006 г. тя бе осъдена на една година условно, а присъдата бе потвърдена на всички по-горни инстанции.

Владова е близка до кръга "Монтърей" и в една от фирмите, където тя фигурира като собственик, редом с нейното име като съсобственик е и името на генерала от резерва Любен Гоцев.

Съпругът на Владова е бивш служител в Управлението за безопасност и охрана (УБО) на Държавна сигурност и, както се твърди, един от телохранителите на Тодор Живков. Двете ѝ дъщери бяха в САЩ, където учеха, но според публикации в нашите медии след завършване на образованието им визите им са отнети.

Самата Владова е нарочвана за близка през годините до силови фигури, свързани с контрабандните канали. Твърдеше се, че Иван Тодоров – Доктора е застрелян, когато е пътувал за среща с Владова в нейния офис срещу хотел "Кемпински" в Лозенец. Тя обаче отрече.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?