Комисията Кушлев спечели дело за имотите на Данчо Пръча

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, т.нар Кушлев, спечели на първа съдебна инстанция дело за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, заведено срещу бизнесмена Йордан Тонов от Враца, по-известен като Данчо Пръча.
Врачанският окръжен съд е постановил отнемане на имущество в полза на държавата с обща стойност 1 267 792.80 лева, съобщи комисията Кушлев. В съдебния процес безспорно е установено, че за проверявания период от 1993 г. до 2007 г. Тонов и съпругата му са имали разходи, които са с 3204.19 минимални работни заплати повече от приходите им.
В резултат е решено да се отнемат в полза на държавата недвижими имоти, сред които магазин, двуетажна къща, 15 други недвижими имота (също така дворни места и 30 ниви). В полза на държавата се отнемат и лек автомобил "Ауди А6", два товарни автомобила и дялове в четири различни дружества.
Решението на първа съдебна инстанция може да бъде обжалвано пред Апелативния съд - София, се посочва в съобщението.

Данчо Пръча е смятан за един от едрите наркобосове в Северозападна и Централна България. Твърди се, че негов съучастник е вече осъденият бургаски наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Смята се също така, че Пръча ръководи и бизнес с трафик на жени, което както и останалите обвинения се отрича от Тонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?