Комисията “Митрохин”

Сенаторът Паоло Гуцанти е председател на Анкетната парламентарна комисия за разследване на "досието Митрохин", т.е. на документите за дейността на съветските тайни служби в Италия, които през 1998 г. бяха предадени на италианската разузнавателна служба СИСМИ от британското разузнаване. Тя има права и пълномощия на съдебно-следствен орган, които са фиксирани със закона за нейното учредяване.

Състои се от 20 сенатори и 20 депутати, от щатен технически персонал, от външни хонорувани сътрудници и има на разположение подразделение на съдебната полиция, което при необходимост може да доведе свидетели под стража.

Комисията беше учредена на 16 юли 2002 г. със закон, който регламентира нейния мандат със следния текст: "да установи истинността на така нареченото "досие Митрохин" относно шпионската дейност на КГБ на италианска територия, както и евентуални съпричастия и отговорности от политическо или административно естество".

Законът я задължаваше да представи заключителния си доклад в срок от 12 месеца от датата на учредяването ѝ. Това не стана и се наложи да бъде гласуван нов закон през август 2003 г., с който беше продължен срокът на дейността ѝ до изтичането на мандата на настоящия парламент, т.е. до 13 май 2006 г.

*По БТА

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?