Комисията на Петър Димитров не откри нарушения в сметките за парно на столичани

Проверката, назначена със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, за изправността на сметките за парно на столичани за месец януари, както се очакваше, не откри никакви нарушения. Тя целеше да се установи дали имат основания многобройните оплаквания на хората от големите суми, които дължат за топлинна енергия.

Проверката е установила, че 139 355 абонати са получили сметки, които надвишават сметките им за януари 2008 г. с повече от 34.7 процента, колкото е реалното увеличение на цената на топлинната енергия.

Абонатите със сметки, по-високи от 34.7 процента, са 36.92% от общия брой на абонатите на дружеството, отбелязва комисията. Продадената топлина в периода октомври 2008 г. - януари 2009 г. е била свързана с температурата на външния въздух и е "показател за добро управление на отпусканото количество топлина", смятат членовете на комисията.

Според тях разликата в сметките за януари 2009 г. и януари 2008 г. се дължи основно на промяната на потреблението в имотите, заявяване на нулев дял, а всъщност потребяване на енергия, както и промяната на цената на топлинната енергия с 34.7 процента в сравнение с миналия отоплителен сезон, се казва в доклада от проверката, който е поместен на интернет-сайта на Министерството на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още от България