Комисията "Петролгейт" ще поставя нови задачи на спецслужбите

Докладите на Националната разузнавателна служба (НРС) и Национална служба "Сигурност" (НСС) няма да са от полза за временната анкетна комисия, която трябва да установи дали БСП е финансирана от режима на Саддам Хюсеин.

Това заяви депутатът от ОДС Асен Агов по време на днешното заседание на анкетната комисия "Петролгейт". По сумите му специалните служби са проверявали само дали има нарушение на петролното ембарго, но не и дали БСП е финансирана с комисионни чрез прословутите "купони" на Саддам.

Комисията тепърва ще формулира задачите, по които ще трябва спецслужбите да работят, стана ясно от думите на шефа на НРС ген. Кирчо Киров. Той бе изслушан от депутатите заедно със заместник директорите на НСС полк. Иван Драшков и полк. Йордан Георгиев.

Президентът Първанов поиска спецслужбите да проверят имало ли е незаконно финансиране на БСП по времето, когато той бе лидер на партията. Според публикацията в иракския в. Ал Мада Саддам БСП е получила подкупи срещу подкрепа през 1998 г.

Ген. Киров бе категоричен, че разузнаването няма данни БСП, други политически партии или политици да са финансирани чрез нарушаване петролното ембарго. По думите му нямало разминавания на материалите в НРС с тези за колегите им в НСС.

Депутатът Тошо Пейков от НДСВ обяви преди дни, че докладът на контраразузнаването е много по-прецизен от този на НСР и може да се заключи, че свързани с ръководството на БСП бизнесмени са правили опити да заобикалят петролното ембарго и да трупат печалби. Той каза,ч е прозирала схема, по която социалисти са посредничили за контрабанда с петрол между режима на Саддам и този на Милошевич в Югославия по време на ембаргото и за двете страни.

Кирчо Киров отказа да коментира тези твърдения, нито да ли депутатът е изнесъл незаконно пред медиите класифицирана информация. Киров бе категоричен, че докладите не трябва да бъдат разсекретявани. От МВР също обявиха, че не желаят да огласят справката си, защото щели да издадат методите за събиране на информация и агентурата си.

След заседанието председателят на комисията Борислав Ралчев обяви, че едномесечният им мандат изтича на 25 март и след това депутатите ще поискат удължаване на срока с още два месеца.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?