Комисията по досиетата извади още факти за папка „Гоце”

Комисията по досиетата извади още факти за папка „Гоце”

Комисията по досиетата обнародва в сряда решение, с което на практика засега слага край на полемиката около агентурното минало на българския президент Георги Първанов. Данните сочат, че той е работил като секретен сътрудник по редактирането на част от книгата “Габеро” на Методи Димов. Такива доказателства се съдържат в дело 15397 "Комитата" – дело на Методи Димов.

Комисията е проучила и обсъдила допълнително документи, изслушала е и е получила данни от директора на Националната разузнавателна служба и от бивши служители на Първо главно управление-ДС, и на НРС за дейността на Първанов, се посочва в решението.

Осветяващите аналите на репресивния апарат на комунистическия режим са  установили, че различията в номерацията на листата в дело "Гоце" се дължат на прехвърлени в него документи от делото “Комитата". Същото обяснява  и директорът на НРС ген. Кирчо Киров в обширно вестникарско интервю. Дело "Гоце" е предадено в архива на НРС на 04.02.1997 г. и съдържащите се в него документи съответстват на описа.

Ако излязат нови факти около принадлежността на Георги Първанов при работа с други лични досиета или документи на бившата Държавна сигурност, те ще бъдат оповестени с ново решение по случая „Гоце”, както това стана с агентурното минало на конституционния съдия Георги Марков и Георги Белев, обясниха от комисията.

Нови данни за „Гоце” може и да няма, а може и да се появят, ако се вземе предвид справката, подписана от оперативния работник от ДС Цвятко Цветков от 6-ти септември 1989 г., която бе публикувана и на сайта на президентството с пакета документи, изнесени от Комисията по досиетата, когато бе оповестена принадлежността на президента към ДС. В справката се казва, че „същият има готовност и желание да работи за ДС. Материалите прилагам с мнение, копие от тях да се предаде на управление 06 на ДС”. 

Споделяне

Още по темата

Още от България