Комисията по досиетата очаква през 2008 да получи полагащите й се архиви

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов очаква до края на януари комисията да получи и останалите сгради, поискани от МС, за да може да се приберат архивите от МВР, МО и всички служби, указани със закона. Това каза председателят на комисията Евтим Костадинов в неделя пред БНР и уточни, че според предварителна информация ще бъде предоставена сграда на военното министерство в района на Банкя.

До този момент Комисията по досиетата не е получила архивите на бившата Държавната сигурност, които се съхраняват в различни ведомства и осъществява проверките си на базата на документи, които съответните спецслужби и министерства решат да ѝ предоставят. Затова Костадинов определи прибирането на архива като основна задача на комисията през идната година.

Комисията продължава проверката на всички участници в отминалите избори за кметове и общински съветници, които ще бъдат обявени на 10-20 януари. Дни след това ще бъдат оповестени резултатите за членовете на Министерския съвет от 1990 г. до днес, чиято проверка тече в момента. След това идва ред на медиите, като за целта ще се уточнят техните редактори, водещи на предавания и пр. през последните 18 години.

До март трябва да приключи ремонтът на помещенията, които Комисията по досиетата получи в София на ул. „Врабча“1. Архивите, които вече са предоставени в комисията, са разсекретени и достъпът е възможен за всеки, който пожелае, по съответния законов ред, каза Костадинов. „И аз приканвам по-смело и повече граждани да идват и да желаят да се запознаят“, призова той. „Има сериозни, има и, бих казал, леко комедийни ситуации в архивите на бившите служби на ДС“, допълни Костадинов.

Той изтъкна, че всички досегашни решения на комисията за обявяване принадлежност на лица към бившата ДС са взети с единодушие от членовете ѝ, които са излъчени от различни политически сили.

Споделяне

Още от България