Комисията по досиетата получава все по-голямо обществено доверие

Комисията по досиетата получава все по-голямо обществено доверие

След две години работа, над 72 хиляди души, проверени за принадлежност към структурите на бившата ДС, над две хиляди граждани, минали през читалнята ѝ, комисията по досиетата получава все по-голяма обществена подкрепа за дейността си. Това отчете в сряда председателят на органа Евтим Костадинов на конференция, посветена на двегодишния юбилей.

Комисията бе създадена след продължителни усилия, скандали и сблъсъци на позиции със закон през декември 2006 г., а реално работата ѝ започна няколко месеца по-късно с попълване на състава ѝ и предоставянето на сграда. Постепенно започна предаването на архива, с който по закон тя трябва да разполага.

В края на лятото на миналата година е приет целият справочен картотечен фонд от МВР с всички регистрационни дневници, посочи Евтим Костадинов. Архивните фондове, които са приети изцяло, са от военното разузнаване и контраразузнаване, като комисията разполага с над 4500 архивни единици от тези служби. Приключило е приемането и на архивните документи от Националната следствена служба.

Продължава приемането на архивни документи от Националната разузнавателна служба, като към момента са приети над 1300 архивни документа.

От началото на работата на комисията досега до нея са подадени над 4500 заявления за запознаване с документи на бившите служби. 2000 души лично са посетили обществената читалня. Направени са копия на над 20 000 страници за желаещите да се запознаят и да притежават поисканите документи. Архивните фондове на комисията са достъпни за изследователи и журналисти, както и за граждани, които искат да се запознаят с документи, които се отнасят до лично до тях или до починали роднини.

Въз основа на правомощията си по закон комисията е огласила принадлежността към ДС на 2012 души на публични позиции.

Работата на комисията се оценява все по-положително от обществото, сочи проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Доверието към дейността ѝ е нараснало с 6 пункта за една година. Към момента малко над една трета от гражданите имат резерви не толкова към комисията, колкото към начина, по който медиите интерпретират решенията на комисията за огласяване на принадлежността към ДС на едно или друго лице, сочат още резултатите от проучването на НЦИОМ.

За една година намалява броят на хората, които не следят работата и решенията на комисията. Преди година те са били 71%, сега вече са 56%. Леко се увеличават гражданите, които активно търсят информация от компетентността на органа от 17 на 20%.

Същевременно нараства и делът на хората, които не знаят за съществуването на комисията - от 12% през пролетта на 2008 г. на 24% в края на февруари тази година. Тези, които нищо не знаят за досиета, архиви и бивши тайни служби, са млади, необразовани и с нисък социален статус.

Според проучването 61% от гражданите смятат, че бившите ченгета нямат място във властта. Това е с 3% повече от миналата година. Хората посочват и кои, според тях, са заинтересованите да пречат на работата на комисията. Това са определени среди във властта, както и бивши агенти на службите.

Намаляват и поддръжниците на твърдението, че отварянето на досиетата застрашава националната сигурност. Преди година това са били 55% от гражданите, сега са 50%, като процентът остава висок.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?