Комисията по досиетата представя филма "Досието ДС"

След като през лятото на тази година Комисията по досиетата издаде документалния сборник "КГБ и ДС - връзки, зависимости 1950 - 1991 г. ", предстои премиерата на документалния филм "Досието ДС". Това съобщи в неделя пред БНР председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Филмът, създаден съвместно с БНТ въз основата на автентични архивни данни, ще бъде показан в четвъртък от 19 ч. в Дома на киното.

Костадинов съобщи още, че през следващата седмица комисията ще обяви кои следователи и дознатели са били агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Над 4000 имена са проверени от комисията, което е трудоемка работа, защото е трябвало да бъде и проследено прехвърлянето на служителите от следствието в МВР и прокуратурата.

По думите на Костадинов ще се "спази" нивото от 10% на лицата, работили за бившата ДС.

Той изрази задоволството си от факта, че през ноември ще се състои "частичният пуск" на първата сграда на архивите в Банкя, което ще даде възможност на Комисията по досиетата да си прибере архивните материали от различните ведомства.

Евтим Костадинов каза още, че е възможно до края на годината да бъдат обявени и сътрудниците на ДС от печатните медии.

Той припомни, че комисията е ограничена в проверката си и може да се връща само до 2006 г. За този проблем вече бе информирана вътрешната парламентарна комисия.

"Към настоящия момент водим още цифрата 0 загубени дела", каза Костадинов по повод съдебните жалби срещу решения на оглавяваната от него комисия.

Споделяне

Още от България