Комисията по досиетата публикува досието на Юлия Кръстева

Липсват написани и подписани от нея собственоръчно документи

Комисията по досиетата публикува досието на Юлия Кръстева

Комисията по досиетата публикува на сайта си наличните в архивите документи от досието на агент "Сабина", зад което се крие световноизвестният философ Юлия Кръстева.

Поводът е изявлението на Кръстева, че тя никога не е била агент на тайните служби. "Това твърдение е не само смешно и невярно", но е оклеветяващо", каза Кръстева пред френския седмичник "Обс". "Някой иска да ми навреди", допълни тя.

Първоначален преглед на публикуваните документи показва, че сред тях няма нищо, написано собственоръчно от Кръстева, нито подписано от нея. Не е ясно и дали и доколко тя е била наясно какви са лицата, с които при срещи в Париж е споделяла свои впечатления и мисли за различни хора, събития и процеси.

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. Завършва френска филология в София, а през 1966 г. заминава за Париж със стипендия на френското правителство. Регистрирана е в Първо главно управление на ДС (външното разузнаване) през 1971 г. с псевдоним "Сабина".

Комисията по досиетата сега публикува на страницата си в интернет цялата налична документация по случая, която се пази в архивите, Това се прави за втори път от основаването на комисията в края на 2006 г. Първият случай бе с досието на бившия президент Георги Първанов, който е работил за тайните служби под псевдонима "Гоце".

По принцип документите на обявени за сътрудници на тоталитарните служби на публични личности са достъпни за всеки, който има интерес, но на място в читалнята на комисията.

Документите са лесно достъпни в пълния си вид и на сайта desebg.com на журналиста Христо Христов, за да може всеки желаещ да се запознае с тях, сам да прецени съдържанието им.

Юлия Кръстева беше разкрита като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (ПГУ, външнополитическото разузнаване) под псевдонима "САБИНА" тази седмица (27 март 2018 г.).

Досието ѝ започва с том 1 (лично дело), което се състои от 164 листа. Най-ранната дата в него е 3 август 1964 г., когато започва проучването ѝ от ДС (лист 12). Том 1 приключва с документ от 5 юни 1971 г. В личното дело се съдържат материали за нейното проучване, включително и семейството ѝ, както и контактите на ДС с нея.

Досието е предадено от Националната разузнавателна служба, правоприемник на ПГУ, на Комисията по досиетата през 2009 г. Дотогава то е могло да бъде манипулирано.

В него има белези, потвърждаващи преномериране на част от листовете. Освен това делото е оформено за предаване в архив през месец май 1973 г., когато е номерирано и прошнуровано до 84 листа. След това обаче работата на ПГУ със "САБИНА" продължава и има документи, събрани в пликове към делото след май 1973 г., което е нарушение на строго секретната инструкция за оперативен отчет на ПГУ и реда за съхранение и оформяне на делата.

Масирана атака блокира сайта на Комисията по досиетата четири пъти

В деня, в който Комисията по досиетата публикува документите от досието на Юлия Кръстева, сайтът ѝ бе блокиран последователно четири пъти, съобщиха за Mediapool от комисията.

Ако се съди по обяснението на поддържащата сайта фирма... Още

Сайтът desebg.com не публикува онлайн лист 38 и 39 от досието, които представляват прехванато и преснето от ДС писмо на Юлия Кръстева до баща ѝ. Журналистът Христо Христов смята, че това са материали от личен характер и не се отнасят до останалата документация на ДС.

Според публикуваните документи Юлия Кръстева е била вербувана за агент на Първо главно управление на ДС на 21 юни 1971 г., когато е на 30 години. Това става 5 години, след като тя самата заминава да учи в Париж.

По времето, когато е привлечена към ДС и получава агентурното име "Сабина", Кръстева вече е омъжена за французина Филип Солорес. В регистрационните картони за вербовката се разбира, че към този момент тя е журналистка във в. "Народна младеж".

Регистрационният картон на Кръстева в качеството ѝ на агент "Сабина" е попълнен от ст. лейт. Иван Божиков - служителят на ДС, който я е вербувал.

Останалите картони са попълнени от Тодор Костов, става ясно от публикуваните документи.

От комисията по досиетата са приложили и факсимиле от регистрационния дневник на агентите към Първо главно управление.

Публикувани са и том 1 от личното дело на Кръстева, където се съдържат данни от щатни служители на ДС, работното дело на агент "Сабина" и приложение, което съдържа многобройна лична кореспонденция между Кръстева и нейното семейство и близки в България. Писмата очевидно са били старателно прихващани, проверявани и събирани в ДС.

В досието присъстват справки, написани от агенти на ДС, за проведени срещи с Кръстева, както и многобройни информации, за които агентите са отбелязали, че са предадени устно от Кръстева или агент "Сабина".

Липсват обаче каквито и да било документи, които да са написани от самата Кръстева.

Постановление от 5 май 1973 година, подписано от старши лейтенант Иван Божиков, предлага закриване на разработка "Сабина", "тъй като въпреки положените усилия от агент Любомиров да я активира резултати не са се получили".

В справка от ноември 1984 година се посочва, че тя е давала устна информация за български емигранти, както и за дейността на прогресивни арабски организации и промаоистки групи. Подчертава се, че получените данни не са интересни, а Кръстева показвала недисциплинираност, не се явявала на срещите или ги отменяла.

Споделяне

Още по темата

Още от България