Комисията по досиетата работи добре в този състав, законът е “перфектен”

Комисията по досиетата работи добре в този състав, законът е “перфектен”

Председателят на Комисията по досиетата не очаква промени в закона за разсекретяване на архивите на Държавна сигурност, нито в състава на новата структура. В разговорите с представители на различните институции, включително и в парламента, Евтим Костадинов не е “доловил нотка или желание” за промени в закона. “И аз споделям, че този закон е перфектен, независимо от няколкото гласове, които се показаха, че бил вреден, че бил глупав и т.н.”, коментира той в неделя пред БНР.

Недоволство от закона за досиетата, както и от работата на комисията, изразиха президентът, вътрешният и външният министър. Критиките бяха отправени след като комисията потвърди документално принадлежността на президента Георги Първанов към ДС. В последните седмици се разбра, че е оказван натиск за ново затваряне на досиетата, като депутати от БСП внесат промени в закона или омбудсманът Гиньо Ганев отправи питане към Конституционния съд, в който има достатъчно лоялни на президента и БСП съдии.

По повод изразеното пред премиера Сергей Станишев желание на лидера на СДС Пламен Юруков партията да получи място в комисията по досиетата, председателят ѝ повтори в неделя, че по закон това е невъзможно. Има теоретична възможност някой член на комисията да се откаже от мястото си, но “в настоящия момент аз споделям, че комисията заработи нормално и не виждам нито един, дори пък и няма, както се казва, такова предложение, на някой член от комисията да се откаже”, каза Костадинов пред БНР.

Той апелира към областната управа на София да предостави на комисията акт на владение върху два етажа от сградата на “Врабча” 1. Има такова решение на МС, но “според мен не се проявява необходимата твърдост”, заяви Костадинов.

Той посочи, че Агенцията за приватизация и БЗНС на Георги Пинчев не са спазили дадения им срок до 20 август да освободят заеманите помещения.

Пред нас стои въпросът защо се бави този документ, който ние трябва да получим, каза Костадинов.

През тази седмица сме си поставили задача и сме създали необходимата организация да приберем документацията на бившата работа на комисията "Андреев", съобщи той.

В момента той и колегите му ползват кабинета на шефа на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров. Липсата на сграда се използва като претекст от страна на институциите, притежаващи архиви на ДС, да не ги предадат на Комисията по досиетата. Срокът за това изтече на 18 август. Костадинов настоя архивите да бъдат предадени, тъй като в момента неговата комисия извършва проверките си само на базата на материали, които спецслужбите, съхраняващи архива, решат да ѝ предоставят.

Комисията се натъква на несъответствия в документацията, но се стараем всичко да бъде уточнено и поднесено като информация на обществото, каза той по повод настоящата проверка за миналото на депутатите от Великото народно събрание до настоящото. Проверката, която обхваща 1 200- 1 300 души, ще приключи до седмица и резултатите ще бъдат обявени на 3-4 септември, съобщи Евтим Костадинов.

Следващата задача на комисията е да провери кандидатите за местната власт. До момента само председателят на БСП – София Румен

Овчаров е поискал проверка за принадлежност към бившите тайни служби на кандидатите си за общински съветници. Шефът на комисията по досиетата призова другите политически сили да побързат, тъй като може да възникнат затруднения в проверката на огромния брой кандидати.

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?