Комисията по досиетата ще глобява медийни шефове, бойкотиращи проверките й

Главни редактори на регионални печатни медии не изпълняват задълженията си по закон, оплакаха се комисията по досиетата в сряда. Те не отговарят на писмата на органа, с които са подканяни да изпратят списъка на служителите и сътрудниците си, подлежащи на проверка за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

От институцията, оглавявана от Евтим Костадинов, съобщиха, че пристъпват към налагането на административно-наказателните разпоредби на Закона за досиетата, които предвиждат глоба от 15 000 до 30 000 лева.

Комисията по досиетата вече е проверила 544 лица от 76 регионални печатни издания – собственици, директори, заместник-директори, главни редактори, зам.-главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори и водещи на рубрики в печатни издания.

Сътрудници и служители на бившата ДС са били 30 души от проверените медии.

Проверката е обхванала редакциите и сътрудниците на редица провинциални вестници като "Бряг" - Русе, "Ботевградски вести плюс", "Народен глас" – Ловеч, "Нива" – Бяла, "Посоки" – Плевен, "Свищовски бряг", "Силистренски бряг" и други.

Споделяне

Още от България