Комисията по досиетата смутена от проверката в разузнавателния архив

Новосформираната комисия по досиетата е смутена от проверката, която бе извършена в архива на Националната разузнавателна служба (НРС), стана ясно след като членовете ѝ се събраха на първо заседание във вторник. “Принудени сме да приемем фактите каквито са”, коментира председателя на комисията Евтим Костадинов.

Инвентаризацията на разузнавателния архив приключи наскоро без да установи липси и злоупотреби. Още след първото си заседание обаче членовете на комисията по досиетата обявиха, че са смутени от  нея.

Проверката бе назначена след смъртта на началника на разузнавателния архив Божидар Дойчев. Тя  се извършваше от служители на НРС под наблюдението на Софийската военно-окръжна прокуратура, а заключението ѝ е в папките с приключилото следствено дело “Дойчев”.

Преди време от военното обвинение обясниха пред Mediapool, че външен човек не може да се справи с архива на НРС и за това той се проверява от нейни служители, въпреки очевидния сблъсък на интереси.

“В България не можеш да имаш вяра на никого”, неофициално коментираха резултатите от въпросната проверка членовете на комисията по досиетата.

Проверяват кандидатите за  ЕП по стария метод

Кандидатите за евродепутати няма да се проверяват лично от комисията по досиетата, а от специалните служби по досегашния ред. Причината за това, е че комисията бе избрана в края на миналата седмица, а архивите все още се пазят от настоящите спецслужби. Комисията ще им изпраща писма с искане да се предостави цялата налична документация за кандидатите за евроизборите, но директорите на специалните служби ще преценят какво да предоставят и какво не.

Проверката ще се осъществи от 15 до 25 април.

Въпросът какви ще са гаранциите, че в комисията пристигат всички материали, членът ѝ Екатерина Бончева коментира с думите, че “сто процента гаранции в живота няма”.  

Тя обаче допълни, че един документ не може да бъде изгубен или скрит, защото той винаги оставя следа.

Ведомствата, които съхраняват архиви на бившата ДС, трябва да ги предадат в комисията по досиетата до август, когато изтича законовият 8-месечен срок. След това от директорите на служби ще бъде търсена наказателна отговорност, предупреди Евтим Костадинов. 

Общият масив на документацията се равнява на 30 ТИР-а или плътно подредени папки с дължина 7 километра.

До 25 дни се очаква работна група, предвождана от Костадинов, да изготви правилник за приложение на Закона за досиетата. След това един от членовете на комисията ще бъде излъчен за говорител и ще започнат чиновническите назначения. Очаква се щатът да достигне 60-70 души. Две ще са дирекциите в комисията – обща и специализирана администрация. Членовете на комисията по досиетата, за разлика от други, няма да могат сами да определят заплатите си, които са законово регламентирани.

Новоизбраната комисия все още няма предоставена сграда – нещо, за което трябва да се погрижи правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България