Комисията по досиетата започва проверка на властимащите

Комисията по досиетата е изпратила писма до президентството, Министерския съвет, Народното събрание, Висшия съдебен съвет (ВСС) и до Националната следствена служба (НСлС), с искане да ѝ бъдат изпратени списъци с имената на служителите им, които органът трябва да провери дали са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС). Това съобщи в сряда в кулоарите на парламента шефът на комисията Евтим Костадинов.

Той обясни, че писмата са изпратени до съответните ведомства преди 1 май, като в 14-дневен срок те трябва да дадат списъците си. Според закона ще бъдат проверявани всички лица от началници на отдел до министър, както и президентът, премиерът, депутатите, висшите магистрати, следователите, прокурорите и пр.

Костадинов каза още, че в списъците, които трябва да им се предоставят, ще фигурират имена на хора, заемали публични длъжности от 1991 г. досега. "Ще започнем проверката от 2007 г. и ще вървим към 1991 г.", поясни шефът на комисията по досиетата.

Според него проверката, която вероятно ще започне от 15 май, ще продължи около месец и половина. Това означава, че в началото на юли ще бъдат оповестени резултатите от нея. След това комисията, която проверява публичните лица за чисто минало, ще се захване и с кандидатите за кметове и общински съветници.

Споделяне

Още от Кандидати

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?