Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Комисията по финансов надзор носи невероятна отговорност и трябва да работи перфектно

0 коментара

Г-жо Илкова, вие сте един от тримата кандидати за председател на комисията по финансов надзор, която обединява надзора върху капиталовия пазар, застраховането и пенсионното осигуряване. Как се стигна до вашата кандидатура?

През декември бях поканена да стана председател на Държавната комисия по ценните книжа и аз приех. Предложението дойде от г-н Иван Искров и вицепремиерът Лидия Шулева. Така, по стечение на обстоятелствата, се заговори за това, че аз ще бъде един от членовете и на новата комисия за финансов надзор.

Какви според Вас са предизвикателствата пред новата комисия?

Предизвикателството е, че мегаорганът ще носи невероятна отговорност. Не знам дали някои от хората, които лобират за определени интереси, си дават сметка какво означава това. Ако този орган не работи перфектно, може да се опорочи целия замисъл.

Предизвикателствата са много - в областта на капиталовите пазари трябва да се довърши нормативната уредба. Има толкова голям вакуум, който трябва да се запълни - както по досега действащия закон, така и във връзка с хармонизация с европейското законодателство. Просто няма време.

Друго предизвикателство е, че нашите поднадзорни институции в по-голямата си част не са готови за прилагането на международните счетоводни стандарти, независимо че от 1 януари са задължени да ги прилагат. Трябва да се работи по стимулиране на капиталовия пазар, защото той до момента е предимно регулиран и контролиран. Новият надзорен орган трябва да работи за стимулирането на пазара чрез открит диалог с поднадзорните лица, зачитане на техните мнения и чуване на тяхното становище. Пазарът никой не го е питал досега.

Забави ли се според вас избора на председател и членове на комисията?

Изборът на членовете на надзора на небанковия финансов сектор трябваше да започне по-отрано. Всички те би трябвало да бъдат професионалисти с доказани морални и етични качества, мениджърски умения, професионалисти в областта на банковото дело, капиталовите пазари и изобщо финансовите пазари.

Тъй като днес изтича срока за избор, вчера тримата номинирани за председателския пост бяхме поканени в парламентарната група на НДСВ за интервю, бяха ни зададени различни въпроси. Не бих искала да ги коментирам в детайли, но мен ме притеснява това, че днес трябва да се гласува състава на комисията, а няма дебати и коментари, дори и в публичното пространство. И медиите би трябвало да инициират един по-широк дебат по отношение и на заместник-председателите, членовете на комисията, защото това е колективен орган и всяко решение трябва да бъде одобрено от минимум четири от общо седемте члена на комисията.

Назначаването на целия състав на комисията трябваше да стане в една открита публична дискусия, трябваше и пазарът да бъде попитан за критериите към членовете на комисията, за да може Народното събрание да чуе това мнение, което е много важно.

Опасявам се, че ако се допусне включването в състава на комисията на членове, които не са професионалисти, може да се получи негативен резултат на замисъла за създаване на единния финансов надзор. Нещата са много сериозни по отношение на регулацията, контрола, хармонизирането на нормативната уредба на поднадзорните лица.

Има ли сблъсък на интереси при представянето на кандидатурите за председател на комисията?

Смятам, че не. Много добре работим и се познаваме отдавна с колегите, които са номинирани за председател на комисията. Аз не виждам за себе си сблъсък на интереси с тях.

От депутати дойде информация, че при вашата кандидатура има проблем заради участието ви в инвестиционния посредник "Авал ин" и в съвета на директорите на Българска фондова борса- София?

Това бе един от въпросите, които ми бяха зададени от депутати от парламентарната група на НДСВ. Категорично мога да заявя, че няма проблем, защото аз вече не съм в управителните тела на "Авал ин", както изисква закона. Освободила съм се дори и от акционерното си участие, въпреки че законът не ме задължава да го направя.

На 5 март т.г. предстои и общо събрание на фондовата борса, на което ще се разглежда заявлението ми за освобождаване от съвета на директорите.

А и освен това новият закон за комисията за финансов надзор задължава членовете да декларират конфликт на интереси тогава, когато се разглеждат казуси, които касаят поднадзорни лица и за които може да се предположи, че те биха имали интерес.

Проблем ли е за вас самата фактът, че сте работила в две банки, които са фалирали - Минералбанк и Балканбанк?

Подобен въпрос ми бе зададен от депутат от НДСВ. Моето лично мнение е, че това не ме притеснява и няма от какво да се срамувам. Да работиш в Минералбанк през 1986 г., когато тя бе първата търговска банка, бе престижно. Аз не съм била в управителното тяло, което е вземало решения. Не смятам, че всички хора, които са работили в тази банка, би трябвало да се притесняват.

През 1994 г. съм работила за 5 месеца на трудов договор във Финансово-брокерска къща "Лекс". Тя бе лицензирана и контролирана от БНБ. Тази структура никога не е фалирала. Тази ФБК по това време бе на върха на славата и никой не е можел да знае какво ще се случи през 1996 година. Там съм работила 5 месеца и напуснах по собствено желание.

Имам 22 години опит във финансово-кредитната система, от които 17 в банковата, където натрупах опит в корпоративните финанси. Освен това съм хоноруван асистент в департамент "Финанси" в УНСС и там съм имала възможност да работя със светилата в тази сфера - проф. Георги Петров, Стоян Александров, Милети Младенов, Велчо Стоянов, Методи Христов, Маргарита Александрова, която сега е член на ДКЦК.

Само за председател ли се кандидатирате или сте готова да бъдете и член на комисията?

Аз съм предложена от депутати от парламентарната комисия на НДСВ за председателското място. Няма да е фатално и ако по друг начин се развият събитията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.