Комисията по хазарта с 3000 проверки, но нито една не открила липсващите 700 млн. лева

Горанов твърди, че "пропускът" не е негов, а на ДКХ

Комисията по хазарта с 3000 проверки, но нито една не открила липсващите 700 млн. лева

Над 3100 проверки е направила Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за периода от 2015 г. до 2019 г., но те така и не са открили, че фирмите на обвинения в момента хазартен бос Васил Божков са избегнали плащането на такси за близо 700 млн. лева с лихвите.

За 5-годишния период са открити 350 нарушения, за които са наложени и санкции за 1.4 млн. лева. Хазартните фирми подават всеки месец отчети към комисията, а председателят на ДКХ редовно е пращал информация към Министерството на финансите.

За същото време Националната агенция за приходите е направила 812 проверки на фирми от хазартния сектор. Наложените санкции по 254 наказателни постановления са за под 200 000 лева. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри и са открили допълнителни задължения на стойност 1.25 млн. лева. 

Информацията беше изнесена от министъра на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в петък. Отговорът му беше по въпроси, зададени от депутата от БСП Румен Гечев. Той поиска информация кога и в каква форма са правени проверки и ревизии на фирмите от хазартния бизнес, и какви са резултатите за всяка една от тях. Вярно ли е, че фирмите са предоставяли в ДКХ ежемесечни отчети за платените такси и как точно са заверявани тези отчети. Гечев поиска информация дали се знае за тези отчети в Министерството на финансите, както и кой, и под каква форма е определял размера на таксите за фирмите на Васил Божков за всяка една от годините в периода 2015 - 2019 година.

Финансовият министър посочи, че за неплатени в срок държавни такси ДКХ е издала осем акта на четири фирми с общ размер 693 109 261 лева - лихви и главници. Те обаче бяха издадени едва в началото на тази година. Неплатените такси бяха открити едва през декември 2019 г., след сигнал от конкурентите на Божков - братя Найденови, за невнесени 250 млн. лв. Впоследствие Васил Божков получи първите си седем обвинения от прокуратурата, а парламентът направи законови промени, с които забрани частните лотарии.

"Действително е допуснато съществено нарушение от страна на ДКХ, което в момента се обследва от правоохранителните органи. С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от страна на няколко хазартни оператори и така е допуснато невнасянето на повече от 693 млн. лева", каза финансовият министър пред парламента в петък.

До момента той отрича да е знаел за нарушения на комисията, въпреки че назначава ръководството ѝ. Тезата на Горанов е, че това е самостоятелен орган и Министерството на финансите не се бърка в работата му. Освен това членове на комисията били представители на различни ведомства.

В същото време Васил Божков, който се намира в Дубай, обяви, че Горанов е контролирал комисията и пусна съобщения, които си разменял с потребител Vladi Goranov, в които се говори за даване на "ценни указания" към ръководители на ДКХ. Горанов нито отрече, нито потвърди да е писал въпросните съобщения, а само отговори, че няма спомен за подобна комуникация.

В петък Горанов каза още, че има редовно увеличение на приходите от такси от хазартна дейност, каза министърът.

"Вие рапортувате за 3137 проверки, а вашият шеф на Държавната финансова инспекция няма нито една проверка за пет години в сферата на хазарта. С приходите от проверките контролните органи не могат да си съберат заплатите", каза Румен Гечев.

"Основният въпрос е дали в ръководството на ДКХ са "калинки" и не знаят къде се намират в продължение на пет години, или крадат заедно с крадците", допълни Румен Гечев. Добви че поне двама от ръководството на комисията са "хора на финансовия министър", тъй като той назначава председателя, както и представителя на НАП в контролния орган. "Съмнявам се, че са некадърни, тъй като 11 години директор на дирекция "Контрол на НАП" е Васил Панов. Искам да ви попитам какво прави още този човек в НАП ако е некадърен и защо веднага не го уволнихте", каза народният представител.

Министърът на финансите не отговори публично на допълнителните въпроси на Гечев. На излизане от пленарната зала проведе кратък разговор с депутата от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?