Комисията по хазарта укрила документи при проверката за плащаните такси

Непредоставените документи са били иззети при обиските в комисията по хазарта преди ден, сн. БГНЕС

Държавната комисия по хазарта (ДХК) не е била предоставила всички документи за дължимите от операторите на лотарии и други хазартни игри такси към бюджета по време на проверката на Агенцията "Държавна финансов инспекция" (АДФИ) за това дали са укривани плащания. Тези документи са били иззети при извършеното в сряда претърсване на офисите на Държавната комисия по хазарта от страна на специализираната прокуратура, съобщиха от АДФИ в четвъртък.

Агенцията е извършила първоначален анализ на тези документи сочи, че освен обявените преди ден несъбрани 210 млн. лв. такси от хазарт за периода от 2014 година, има и други нарушения на Закона за хазарта по отношение на дължимото от организаторите на хазартни игри.

"Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма", съобщават от агенцията.

Тя уточнява, че се очаква проверката  по случая да приключи по-рано от обявения преди ден месец.

От специализираната прокуратура все още не са съобщили какъв е резултатът от претърсванията в комисията по хазарта и какви ще са следващите ѝ действия.

В проверявания период от 2014 до края на 2019 г. председатели на ДКХ са били трима души - Огнемир Митев, настоящата зам.-председателка на Комисията по финансов надзор Мария Филипова и действащият председател Александър Георгиев, бивш зам.-директор на Националната агенция за приходите.

Инспекцията на АДФИ започна след сигнал до прокуратурата от бившите съдружници на хазартния бос Васил Божков - братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, за използване на законова вратичка от Божков за плащане на по-ниски такси. В момента те са в тежък конфликт с Божков, като твърдят, че той се опитва да отнеме голяма част от бизнеса им, свързан с марката "Ефбет". Самата прокуратура също започва разследване.

Преди ден шефът на АДФИ Георги Начев обяви предварителни резултати от проверката ,според които само двете частни лотарии на Васил Божков са спестили към 210 млн. лв. от 2014 г. до 2019 г. Той посочи, че общата сума на несъбраните постъпления в бюджета от останалите игри се очаква да се окаже значително по-висока.

От сегашното съобщение на подчиненото на Начев ведомство става ясно, че откритите при обиските в сряда документи потвърждават това очакване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?