Въпреки че КС махна този текст от закона

Комисията по конфискацията все пак ще се бори с "дефицита на справедливост"

Министрите в оставка Симеон Дянков и Цветан Цветанов подписват инструкцията за взаимодействие с шеф на комисията Пламен Георгиев (отляво надясно). Сн.: БГНЕС

Въпреки че Конституционният съд (КС) отхвърли основната цел, записана в трудно приетия нов Закон за конфискацията – връщане на чувството за справедливост в обществото, приоритетът на новосформираната комисия за отнемане на съмнително имущество ще е именно да се бори срещу "дефицита на справедливост".

Това стана ясно в понеделник от думите на бившия прокурор и заместник-правосъден министър Пламен Георгиев, който бе назначен от премиера в оставка Бойко Борисов за шеф на органа наследил комисията, станала популярна в последните години с имената на ръководителите си – Стоян Кушлев и Тодор Коларов.

"Мисля, че като философия на закона това се запазва", заяви в отговор на въпрос Георгиев, добавяйки, че знае за отпадането на така формулираната цел след решение на КС.

Той обаче уточни, че основната идея на този тип законодателство е да спомогне за това, което очаква всеки гражданин, който "вижда как до него бизнесмен придобива коли и имоти, които не може да си позволи", а именно – конфискация.

"Целта е да се постигне работещ механизъм. Има дефицит на справедливост и правомощията на комисията ще спомогнат да се постигнат резултати, които да са видими за обществото. Обществото очаква тези хора, които действително са придобили имущество по незаконосъобразен начин, да им бъде отнето, за да възтържествува справедливостта", обобщи Георгиев.

Формулировката на предложената от ГЕРБ цел на закона предизвика ожесточени спорове в парламента, още преди КС да отмени текста, записан първоначално в член 3: "да се защитят интересите на обществото и да се възстанови чувството за справедливост у гражданите".

Основните притеснения на опозицията бяха свързани с идеите, въплътени в ал. 2 на този член – постигането на целта на закона да се гарантира и чрез "ограничения на собствеността, като се съблюдава правото на защита на засегнатите лица и не се допуска риск от несправедливост". В крайна сметка тази част отпадна като противоконституционна.

Продължителните дебати при приемането на закона бяха споменати от вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов, който наблегна на това, че след като "законодателството е факт" – е време да го "реализираме в действие". Припомни и че за този закон изрично е настоявано от ЕК.

"ДАНС има сериозни възможности по отношение на закона за мерките срещу изпирането на пари и срещу финансиране на тероризма, както и добър опит в оперативната работа с МВР и прокуратурата... Агенцията има доста добра възможност за работа и в съвместните екипи, които ще бъдат създадени", похвали подчинените си шефът на ДАНС Константин Казаков след подписването.

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков пък добави, че в НАП и митниците вече са възприети процедурите, по които да се събира и предоставя информация към Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. "С днешното подписване вече се влиза в рамките на новия закон, който доста точно определя какъв тип информация може да се подава на внимание на комисията и по какви начини това да става", каза още той.

Според главния прокурор Сотир Цацаров механизмът на взаимодействие върви по системата – сигнал, проверка и започване на производство. "Прокуратурата е длъжна да уведоми комисията. Инструкцията задължава наблюдаващите прокурори да уведомяват комисията. Сега от значение ще е работата на междуведомствените групи, в които ще участва и прокуратурата", уточни ръководителят на държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България