Комисията по корупция ще се занимае с хонорарите на Доган

Синята коалиция внесе сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията за проверка на случая с хонорара от 1.5 млн. лева на лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщи в сряда съпредседателят на дясната коалиция Иван Костов.

Ротационният председател на комисията Димо Гяуров (Синята коалиция) съобщи, че на заседанието си в четвъртък комисията ще реши дали да започне проверка по случая.

В края на миналата седмица стана известно, че Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лева за консултациите, които е дал за проекта "хидровъзел "Цанков камък".

Парите са дадени на Доган от частното дружество "Минстрой холдинг", което е подизпълнител на проекта. Компанията бе част от структурата на Мултигруп и се смята за близка до ДПС.

Проектът "Цанков камък" се финансира от Националната електрическа компания, която е 100% държавна.

"Надявам се комисията единодушно да приеме изнесената информация да бъде проверена. Срокът, в който трябва да стигне до обосновани изводи, е 2 месеца", заяви Гяуров.

След като комисията провери всички обстоятелства, тя трябва да реши дали да сезира Върховния административен съд за наличие на конфликт на интереси. Депутатите трябва да поканят Ахмед Доган за изслушване пред комисията. Гяуров заяви, че ще предложи за обсъждане възможността за сезиране на главния прокурор за търговия с влияние.

Още в понеделник Доган сезира прокуратурата с искане за пълна проверка на случая. Според неговата партия проблем няма, защото хонорарът е платен от частно дружество. Говорителят на партията Камен Костадинов обясни, че Доган е идеологът на въвеждането на възобновяемите енергийни източници в България и дори имал лаборатория в дома си.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира преди ден, че ако не незаконно, то поведението на лидера на ДПС е морално укоримо. С подобен коментар излязоха и от Синята коалиция.

Новината за консултантския хонорар на Доган дойде в момент, когато премиерът Бойко Борисов призоваваше протестиращи срещу планираните бюджетни ограничения полицаи и военни да отидат на "Цанков камък" и да видят къде са "заровени" парите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България