Комисията по отбрана не подкрепи връщането на казармата

Комисията по отбрана не подкрепи връщането на казармата

Парламентарната комисия по отбрана не подкрепи на първо гласуване законопроекта на Патриотичния фронт /ПФ/ за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат въвеждане и на наборна служба.

Гласуването беше след почти двучасов дебат. Законопроектът предвижда паралелно запазване на сегашната професионална служба.

От ПФ представиха мотивите за предложението, като посочиха целта за повишаване на отбранителната способност на страната, даването на военна подготовка на младите хора, както и невъзможността според тях професионалната армия със сегашния ѝ размер да защити страната при нужда.

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че предложението не намира опора в основния закон на страната, и посочи по-скъпата издръжка на наборните военнослужещи, наред с липсата на адекватна инфраструктура след освобождаването през изминалите години от излишните за армията имоти.

От ГЕРБ не приеха аргументите за законопроекта. Посочиха неефективността на наборните военнослужещи, определиха наборната служба като архаизъм, който има много недостатъци.

Прозвучаха и редица други аргументи, като този от страна на депутат от БСП, че с наборна войска не може да се противопоставим на тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?