Комисията по отбрана не прие "закачката" на премиера с наименованието на най-висшия военен

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана очаквано отхвърлиха във вторник "забележката" на премиера Бойко Борисов за името на длъжността на най-висшия военен в страната. Те не приеха и част от президентското вето върху промените във военния закон.

След като първоначално премиерът Бойко Борисов подкрепи ветото, впоследствие в телевизионно интервю той отрече да е правил това и сведе "забележките" на президента до проблем с формулировката на длъжността на най-висшия военен – "началник на отбраната“ или "началник на щаба на отбраната“.

"А иначе аз много ясно казах и на моите хора в парламента, а и на президента – на мене ми се бият думите "министър на отбраната” и "началник на отбраната", заяви неотдавна премиерът.

След заседанието на комисията военният министър Аню Ангелов съобщи, че засега се запазва наименованието на длъжността "началник на отбраната".

"За това дали тя да остане "началник на отбраната" или "началник на Щаба на отбраната", може да бъде помислено на следващ етап, когато се подготви комплект от нови закони за отбраната, въоръжените сили и военната служба", заяви Ангелов.

Министърът съобщи още, че подчинеността на началника на отбраната и на президента ще бъде възстановена, но комисията е отхвърлила "социалните" мотиви на президента.

Първанов беше казал, че връща закона основно заради това, че най-висшият военен - началникът на отбраната - вече няма да е пряко подчинен на държавния глава. Другите мотиви бяха отпадането на 45-дневния срок за изплащане на обезщетенията на военните при пенсиониране и правото на военнослужещите да закупуват ведомствени жилища след определен брой години служба. Военният министър вече коментира, че ако тези искания на президента бъдат удовлетворени, това би означавало "да ме вкарват перманентно в съда и да спре реформата в армията".

Очаква се промените във военния закон да бъдат гледани на второ четене в пленарната зала тази седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?