Комисията по помилването с електронна система за управление на дейността си

Електронна система за управление на дейността си е създала Комисията по помилването при президента. Системата беше представена от председателя на комисията Ива Пушкарова на започналата в четвъртък конференция "Помилването като държавна политика".

Със системата се дигитализира целия процес на разглеждане на преписките - от молбата за помилване до крайното произнасяне на вицепрезидента, с всички актове и носители на информация, от които комисията се ръководи при преценката си.

Системата ще позволява статистическо обработване на информацията и от сайта на президента всеки ще може да се информира за броя постъпили преписки, брой решения, висящите производства, профила на молителите, обясни Пушкарова. Ще може да се обработва информация за работата на комисията - колко са помилванията, отказите, прекратените преписки, на какви основания са взети тези решения, какво е произнасянето на вицепрезидента.

Информацията, която се обработва от системата, ще позволява проследяване на криминогенните фактори, които влияят при създаване на определен вид престъпност, както и на динамиката на престъпността сред молителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България