Комисията по правата при ЕП не успя да реши дали ще се занимае с подслушването в България

Все още остава неясен въпросът дали темата за подслушванията в България ще попадне в дневния ред на Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи при Европейския парламент. Искане за такова обсъждане внесоха евродепутати от България и други страни.

В сряда координаторите в комисията не успяха да постигнат съгласие на закрито заседание. Те решиха това да бъде оставено за 7 май на открито заседание, съобщи БТА, като се позова на български евродепутати, участвали в заседанието.

Очевидно натискът на представителите на социалистите и либералите в комисията за включване на темата, колкото и да е силен, среща съпротивата на представителите на дясноцентристите от Европейската народна партия, член на която е ГЕРБ, и консерваторите.

Засега не е ясно, ако се стигне до включване на подслушването в дневния ред на комисията, за кога ще е то. Не е известно също дали ако комисията приеме да обсъди темата, това би довело до внасяне на въпроса в дневния ред на пленарната сесия на ЕП в края на май, за което настояват от ПЕС и АЛДЕ.

Ако се стигне до дебат в пленарната зала, отново не е известно дали той ще завърши с приемане на резолюция, или евродепутатите ще се задоволят единствено с обсъждането на въпроса.

Споделяне

Още от Европа