Комисията по разузнаване започва да обсъжда доклада от разследването за импийчмънт на Тръмп

Комисията по разузнаване започва да обсъжда доклада от разследването за импийчмънт на Тръмп

Членовете на комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ ще започнат в понеделник, 2 декември, да разглеждат доклада от разследването за опитите на президента републиканец Доналд Тръмп да притисне Украйна да започне разследване срещу негови политически противници демократи.

Според вътрешния график на комисията този ключов елемент от процедурата за импийчмънт ще продължи 24 часа, пише "Политико".

Във вторник, 3 декември, се очаква да бъдат одобрени заключенията в доклада - вероятно чрез гласуване по партийна линия, след което предстои той да бъде изпратен в правната комисия. Тя на свой ред трябва да подготви през следващите седмици проект и да определи клаузите за импийчмънт.

Председателят на комисията по разузнаване Адам Шиф, продължава "Политико", цитирано от БТА, уведоми писмено колегите си по-рано тази седмица, че докладът на неговата комисия ще бъде готов "скоро", но не уточни срок. Той даде знак, че комисията все още има готовност да изслуша други свидетели или показания, докато работи по проекта на доклада. Но не стана ясно дали е постъпила някоя нова информация, преди законодателите да излязат в едноседмичната ваканция за Деня на благодарността.

Правната комисия към Камарата вече заяви, че в сряда, 4 декември, ще се състои нейното първо заседание за изслушвания по процедурата за импийчмънт, на което специалисти по конституционно право ще обяснят точно какви действия могат да водят до отстраняване на президент от поста.

Да присъства и участва в изслушванията е поканен адвокат (юридически съветник) на Тръмп. Председателят на правната комисия Джери Надлър е дал на Тръмп срок до 6 декември да даде знак дали ще присъства, но още няма отговор от Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?