Комисията по ревизията на Мая Манолова започва работа по 17 приоритета

Мая Манолова

Временната комисия по ревизията, председателствана от Мая Манолова, определи 17 приоритета в своята работа. Тя ще разглежда злоупотреби и нарушения при разходването на средства от централната власт, общините и държавните и общинските фирми през последните 5 години.

Всички парламентарни групи трябваше да посочат с коя тема да започне комисията по ревизията.

От "Има такъв народ" заявиха, че за тях приоритетна тема е "Автомагистрали" АД, от ГЕРБ - Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), от "БСП за България" - Българската банка за развитие (ББР), от "Демократична България" - проектът "Турски поток", от ДПС - Националната агенция за приходите и Националният осигурителен институт. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха първата тема да бъде енергетика и дружествата в енергетиката - БЕХ, НЕК, електроразпределителните дружества и топлофикациите, заради сметките за ток и парно.

Сред темите, с които ще се занимае комисията по ревизията, са още ВиК секторът, разходите за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) и за Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор, жалби до местната власт и общински дружества, горските и ловните стопанства, българските територии на ГКПП-та, преотстъпени на частни фирми, извънредно високите възнаграждения и бонуси в държавната администрация и в държавни дружества.

От ГЕРБ предложиха да се включи Държавен фонд "Земеделие", а от "Демократична България" - Българската агенция за безопасност на храните. От ИТН пък добавиха за проверка Националната програма за енегийна ефективност и Държавната агенция за електронно управление.

Манолова информира, че ще изпратят писма с искания за информация по всички приоритетни направления, предложени от парламентарните групи. Тя отбеляза, че списъкът с приоритетни теми е отворен и може да бъде допълван.

Председателят на комисията по ревизията разясни, че ще се занимаят със сектори и дружества, в които е излят най-голям публичен ресурс и чиято работа най-много се отразява на джоба на българина. $Вкючихме и парите за СРС-та. Хората са си плащали за това да бъдат подслушвани и следени$, коментира пред журналисти Манолова.

Тя каза, че ще се постараят и този път максимален брой хора да бъдат изслушани и "всеки, който е бил мачкан, притесняван, да получи едно рамо от комисията по ревизията в 46-ия парамент". Вече има сигнали от граждани, за това ще стане дума на следващото заседание на комисията, което е в сряда от 14.30 часа, обяви Манолова. По думите ѝ за пет заседания в предишния парламент комисията е свършила повече, отколкото целият 44-и парламент в областта ревизия.

Срокът за работа на временната комисия е шест месеца.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?