Комисията "Росенец" кани граждани и организации да задават въпроси на Доган

Комисията "Росенец" кани граждани и организации да задават въпроси на Доган

Временната парламентарна комисия "Росенец" дава възможност на гражданите, организациите и медиите да зададат въпроси на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Комисията оповести електронна поща, на която заинтересованите да отправят питания по темата - [email protected].

"Ще направя всичко възможно всеки постъпил въпрос да бъде зададен на редовното заседание на председателстваната от мен временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на лесопарк "Росенец", в района на нос Чукалята", казва председателят на комисията Калоян Янков от "Демократична България".

Във вторник комисията взе решение за изслушване на Ахмед Доган на 14 септември от 14 часа, ако парламентът не бъде разпуснат.

Предложението за това беше направено още на миналото заседание, когато се разбра, че Доган е използвал т.нар. летен сарай на Росенец по няколко месеца всяко лято в периода от 2016 г. до 2020 г. без сградата да има необходимите разрешения за ползване.

Ахмед Доган ще трябва да отговаря пред комисията за връзката му с базата на "Росенец" и по каква причина ползва имуществото там.

"Това имущество принадлежи на две фирми - едната с офшорен собственик, а другата със собственост на подставени лица с фиктивен бизнес", каза Калоян Янков. Той посочи, че комисията е установила шест класически индикатора за пране на пари във връзка с "Росенец".

По документи собственик на летния сарай на Доган са фирмите "Хермес солар" и "Стрейтлайн".

Депутати от ДПС вече обявиха, че Ахмед Доган няма да се яви пред комисията. Вместо него обаче е готов да бъде изслушан градинарят Мехмед, както и 5008 привърженици на ДПС, които миналото лято бяха докарани да бранят сарая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?