Комисията "Сидеров" поиска Сметната палата да провери имотните декларации на Борисов

Сметната палата да провери имуществените декларации на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това реши в четвъртък Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание, председателствана от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

В сряда водачът на гражданското движение "България без цензура" и бивш журналист в проправителствената телевизия ТВ7 Николай Бареков внесе в парламента на среща със Сидеров два сигнала срещу Бойко Борисов, като преди това шумно разгласи чрез медиите, контролирани от Делян Пеевски, какво съдържат сигналите.

Единият сигнал е за офшорна фирма на Борисов, която съществувала и в момента и през която преминавали пари, а другият - за конфликт на интереси, защото като главен секретар на МВР и след това кмет на София Борисов бил съдружник във фирма. А това не съответствало на тогавашните закони за държавния служител и за местното самоуправление и местната администрация.

Лидерът на ГЕРБ вчера не отрече информацията за офшорната компания, но увери, че тя вече няма дейност и че в момента юристи я проверявали.

Парламентарната комисия може да покани Борисов на изслушване, обяви зам.-председателят ѝ Илиан Тодоров ("Атака"). Той даде подробности по сигнала за офшорното дружество. Според него Борисов е съдружник в офшорно дружество от 10 октомври 1994 г. То никога не е представяло финансови отчети за дейността си, а и Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества.

Тодоров каза още, че комисията може да поиска от Министерството на финансите и търговията на Кипър информация за регистрираното на острова дружество, и ако там фигурира името на бившия премиер, ще сезира компетентните органи.

Депутатите взеха решение и да поканят на изслушване и бившия здравен министър в кабинета "Борисов" Десислава Атанасова и съпруга ѝ Красимир Атанасов, както и кметовете на Враца и Русе. Поводът е сигнал до комисията за обществени поръчки на обща стойност близо 1.7 млн. лв. в двата града, спечелени от консорциум на Красимир Атанасов.

Комисията "Сидеров" разгледа и сигнал срещу депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, според който Хафъзов не е декларирал частен интерес като главен секретар на мюфтийството при внасянето на промени в Закона за вероизповеданията. Сигналът ще бъде изпратен до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?