Комисията срещу дискриминацията се отрече от проучването за учебниците

Според доскорошния председател Кемал Еюп проблемът идва от издателствата

Сн. БГНЕС

Изследването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) върху българските учебници беше свалено в петък от сайта ѝ по нареждане на новия ѝ председател Анна Страшимирова, номинирана от ГЕРБ, която се разграничи публично от проучването. От сайта на комисията беше свалено и прессъобщението, изпратено преди дни, с което КЗД дава подробности около проекта и обяснява, че никъде не се предлага отпадане на български автори от учебната програма.

Страшимирова обяви, че “много неща липсват по договора за изследването“ и не открива гражданските договори на експертите, работили по него. Тя видя конспирация и в това, че изследването е качено на сайта на комисията само осем дни, преди да встъпи в длъжност новия състав на комисията, председателстван от нея.

 

“Проектно решение е изготвено, но подписаният екземпляр по неведоми пътища е изчезнал“, каза Страшимирова.

 

“Независими проучвания ще се правят и ще продължат да се възлагат. Въпросът е, че по некоректен начин се появява на сайта, който не е на частно или на физическо лице, а на държавна независима институция. Най-некоректното в случая е, че никой няма спомен кой е наредил изследването да бъде качено на сайта на комисията”, каза Срашимирова. “Смятам, че в момента някои хора просто имат проблеми с паметта и не могат да си спомнят кой точно е наредил качването”, коментира Страшимирова.

 

“При всички случаи ще има разследване и, ако се налага, ще има наказани. Напрежението ескалира, но не Комисията за защита от дискриминация е институцията, която трябва да влиза в обяснителен режим, а по-скоро ръководството на проекта, който е осъществен и експертите, които са провели независимото си изследване“, каза Страшимирова. Тя посочи, че след проучване и събиране на доказателства, ако се налага ще бъде сезирана и прокуратурата.

 

Тя съобщи, че бившият зам.-министър на образованието от правителството на тройната коалиция Мукадес Налбант е експертът, който предлага цитати от Ботев да се подменят с други в упражнение за правилно и неправилно цитиране, тъй като извън историческия контекст могат да формират негативно отношение.

 

Според доскорошния председател на комисията Кемал Еюп гражданските договори по проекта би трябвало да се съхраняват в архива на комисията, въпреки че сегашният председател Ана Страшимирова не ги открива. Той не е сигурен дали има изчезнали документи или “някой се възползва от междувластието на своя глава“. Той не успя да посочи на каква стойност е договора по проекта.

 

Според него проблемът относно изследването за стереотипите и предразсъдъците в учебниците идва от издателства. “Те бяха силно притеснени. Въпреки че учебниците са безплатни, някои ни предоставиха, други не ни предоставиха и трябваше да издирим и да закупим учебниците, за да може експертите да разполагат с всички издания“, разказа Еюп. “Наближава началото на новата година, ще се одобряват новите учебници и те са притеснени, тъй като са цитирани пасажи от различни учебници”, коментира Еюп.

 

“Тези издатели, някои от тях сигурно са притеснени евентуално да не получат одобрение на техните учебници, но всичко това е в сферата на правомощията на Министерството на образованието. Нашата цел беше да има обществена дискусия, да обърнем внимание, затова е предложена и препоръка, а не някакво предложение – министерството да хвърли едно око на тези проучвания и да прецени, дали има почва за това твърдение или няма и какво може да се направи, ако не тази година, в бъдеще”, коментира Еюп.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?