Комисията срещу сивата икономика сезирана за немонтирани още уреди за данъчни цели

Мартин Димитров

Парламентарната комисия за борба със сивата икономика получи първия си сигнал. Групата за натиск от 43-тото НС – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев – сезира комисията за изпълнение на Закона за акцизите и данъчните складове в частта, която задължава големите производители на алкохол и цигари да монтират измервателни уреди за данъчни цели.

Това ще означава, че реално ще бъде преброено произведеното и ще бъдат платени данъците. Така ще има значителни икономически приходи за увеличаването на пенсиите, коментира Мартин Димитров пред БНР във вторник.

Той припомни, че текстът за монтиране на измервателни уреди фигурира в закона повече от две години и не е въведен в практиката, а към министъра на финансите Владислав Горанов са били отправяни неколкократно въпроси, на които той давал уклончиви отговори.

"Не могат да ме убедят, че искат борба със сивата икономика и контрабандата, ако неща, които ги има в закона и са гласувани, тях не изпълняват", каза Димитров.

Той допълни, че точният размер на приходите не може да се назове отсега, но прогнозира, че при всички положения средствата, които ще влязат в държавния бюджет, ще бъдат значителни.

"Фактът, че има такава съпротива законът да бъде изпълнен, означава, че има огромни интереси той да не бъде изпълнен. Аз го разбирам като нежелание на държавата да си защити интереса. Допускам политически чадъри, допускам, че големи производители имат значително влияние, за да не се стига до изпълнение на закона", каза още представителят на Нова Република и бивш депутат.

Най-голямата слабост на една държава е да има записани текстове за повече контрол над големите производители и да не ги изпълнява. Това означава, че държавата няма силата да приложи правото си, коментира Димитров.

"Толкова тежки съмнения висят по тази тема, че ми е изключително интересно тази комисия какво ще направи", допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес