Комисията “Върбанов” поиска удължаване на срока

Временната парламентарна комисия, създадена във връзка с искането на бившия главен прокурор Никола Филчев за сваляне на имунитета на депутата от БНС Венцислав Върбанов, ще поиска едномесечно удължаване на срока на действие, който сега е един месец. Това става ясно от внесено в четвъртък вечер искане. Най-вероятно то ще бъде гласувано в петък.

По време на заседанието на комисията в четвъртък, на което е бил изслушан Венцислав Върбанов, е станало ясно, че той няма да внесе декларация за отказ от имунитет, както това направиха неговите 7 колеги от всички парламентарни групи, чиито имунитети бяха поискани от сегашния главен прокурор Борис Велчев в края на миналата седмица.

Пред депутатите от временната комисия Върбанов е обяснил, че чака моралната подкрепа на колегите си по време на решението в пленарната зала. По негово мнение случаят му бил особен, тъй като искането за свалянето на неговия имунитет било внесено в последния ден от мандата на предишния главен прокурор Никола Филчев.

Ако искането беше заедно с другите, нямаше да има проблем, допълнил Върбанов.

Според искането за свалянето на имунитета, отправено към Народното събрание от Филчев часове преди да свърши мандатът му, на Върбанов са повдигнати 6 обвинения за закононарушения по времето, когато е бил министър на земеделието и председател на управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” - в периода 01.03.1998 г. – 30.07.2001 г.

Пет от обвиненията са за престъпления по служба в особено големи размери по смисъла на Наказателния кодекс и едно за безстопанственост в особено големи размери, при което е ощетил държавата с над 37 млн. лв.

На заседанието си в четвъртък, депутатите от комисията са разпределили помежду си делата, заведени срещу Върбанов, така че следващият път всеки от тях ще докладва пред колегите си фактите по тях.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?