Комисията Юнкер: една двуглава институция с един "сив кардинал"

Жан-Клод Юнкер, сн. БГНЕС

Комисията Юнкер, която поема официално функциите си утре в Брюксел, ще има за първи път в историята си изпълнително ръководство от двама души, предаде Франс прес.

Петдесет и девет годишният бивш консервативен премиер на Люксембург ще се настани на 13-ия етаж в Берлемон - сградата, в която се помещава централата на ЕК. Петдесет и три годишният холандски социалдемократ Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Комисията, и станалите комисари ще заемат своите канцеларии на по-долните етажи.

"Председателят съм аз, но делегирах значителна част от правомощията си на заместник-председателя. Франс Тимерманс е моя дясна ръка, а се надявам да бъде и лява", каза Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент при встъпването в длъжност на Комисията на 22 октомври.

С това той искаше да изтъкне централната роля, която би искал Тимерманс да играе, както и желанието да сближи силно социалистите с консерваторите.

Думите му обаче озадачиха европейските висши представители и брюкселските чиновници. Юнкер често изглежда уморен.

"След тежка автомобилна катастрофа през 1989 г. го болят гърба и коленете", обясняват от обкръжението му. Той беше много засегнат от жлъчната кампания за европейските избори, през която трябваше да се защитава от обвинения, че е алкохолик.

Собствените му намеци за отсъствията му, желанието да продължи да живее в Люксембург и да ограничи официалните пътувания подхранват усещането за "председател на частичен
работен ден".

Юнкер искаше "силно политическа" Комисия. Тя включва четирима бивши премиери, двама бивши външни министри, двама бивши министри на икономиката и седем членове на досегашния състав.

Комисията "няма да е нито генерален секретариат на Съвета" на страните членки, "нито лакей на Европейския парламент", предупреди той.

Франс Тимерманс ще бъде координатор на ЕК. Тънък дипломат, полиглот, бившият холандски външен министър направи силно впечатление при изслушването му в парламента и вече е смятан от мнозина европейски представители за действителния шеф на Комисията.

Освободен от управлението на техническата структура, Юнкер - убеден проевропеец - ще може да продължи "да прави политика" и да играе ролята на арбитър, коментира високопоставен европейски представител.

В това остава да бъде убеден Мартин Зелмер, началник на кабинета на Юнкер и негов "сив кардинал". Младият германски висш чиновник вложи целия си талант в избирането на Юнкер след кампания, осеяна с уловки и водена против волята на германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън.

Бивш говорител, издигнат в началник на канцеларията на бившия еврокомисар за правосъдието Вивиан Рединг, този 43-годишен юрист познава съвършено институцията. Той е вдъхновител на новата архитектура на Еврокомисията, в която комисарите се ръководят от заместник-председатели, което, на свой ред, позволява на председателя и неговата канцелария да изпълняват ролята на арбитър и да държат управлението.

Тази схема, източник на конфликти, се определя от много евродепутати като "порочна" и дори "макиавелски коварна".

"У мен няма нищо от Макиавели. Аз съм германски социалдемократ", защитава се Зелмер. След като тегли задкулисно конците от месеци, той възнамерява да продължи да упражнява властта, главно при назначенията, отбелязват различни европейски източници.

Вътре в Комисията Зелмер има много врагове, които го дебнат за погрешен ход. Решението му да пренапише отговорите на шведката Сесилия Малмстрьом преди изслушването ѝ в ЕП без да се допита до нея огорчиха новата еврокомисарка за търговията, която поема деликатната сфера на търговските отношения със САЩ.

Случаят предизвика сериозно напрежение в ЕК още преди комисията да започне работа, "Това е методът "Зелмер"", отбеляза един от критиците му.


По БТА

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?