Комисията за борба с корупцията в НС провали и изслушването на Мирослав Найденов

Липса на кворум провали планираното в сряда изслушване на земеделския министър Мирослав Найденов в парламентарната комисия за борба с корупцията заради скандала с двете бивши служителки на Агенцията по храните. На заседанието дойде само председателят на комисията Бойко Великов (БСП). Отсъстваха Димо Гяуров от Синята коалиция, Десислав Чуколов от "Атака", Емил Радев от ГЕРБ и Камен Костадинов от ДПС, като само Гяуров е предупредил, че не може да дойде, защото няма да е в страната.

Найденов трябваше да даде разяснения за скандала с две негови служителки от Агенцията по храните, които се оттеглят в частна фирма и получават поръчка за 50 хил. лв. за изработване на профили в социалните мрежи на Фейсбук и Туитър. Една от дамите, 25-годишната Кристина Спасова, за по-малко от година след като регистрира фирма, успява да накупи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи, за над един милион лева общо. Пазаруването става без да се използват банкови кредити или заеми от приятели.

Бойко Великов призна, че смята неявяването на някои от членовете на комисията за тенденциозно, тъй като това е втори пореден случай, в който се проваля изслушване в комисията заради липсата на кворум. Миналата седмица комисията трябваше да изслуша ръководството на БОРКОР.

"Не е случайно провалянето на кворума днес, надявам се все пак някога да бъде осъществен този парламентарен контрол”, каза Великов.

Има конкретни факти,които сочат към тенденциозност, като например миналата седмица също нямаше кворум, каза още той.

По негови думи, за да се иска свикването и провеждането на парламентарен контрол, на който да бъде изслушан министър Найденов, анализите, които са направени от експертите сочат, че има зони, в които може да има корупция.

Великов каза, че при следващ подобен случай ще обмисли дали да не се оттегли от председателското място в комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България