Комисията за ДАНС ще е с равен брой депутати от всички партии

ГЕРБ предвижда Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да бъде контролирана от самостоятелна парламентарна комисия. Тя ще е съставена на паритетен принцип, както наскоро предложи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Това стана ясно в сряда, когато представители на всички парламентарни групи обсъдиха броя и състава на бъдещите комисии в НС.

От своя страна лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов през последните дни твърди, че идеята му е тази комисия да е на "ротационен" принцип.

Проблемът с парламентарния контрол на ДАНС бе поставен неколкократно от Брюксел през последната година и половина, но тройната коалиция така и не го въведе. БСП и ДПС се съпротивляваха до последно на настояването на десните комисията да е съставена на паритетен принцип, тоест – с равен брой представители от всички парламентарни групи, както и председателят ѝ да бъде от опозицията. Накрая бившите управляващи прибегнаха до услугите на независими депутати, за да ги вкарат в доминираната от тях комисия и тя да се сдобие с нужния брой "опозиционни" членове, но органът така и не проработи.

Остава да се разбере дали новата комисия за ДАНС ще бъде оглавена от представител на опозицията и дали БСП и ДПС (които се очертават единствените опозиционни партии) ще се редуват със свои председатели.

Миналата неделя лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов заяви пред БНР: "Освен това и няколко години подред говорех, че е добре комисията за специалните разузнавателни средства, за контрола на контрола на ДАНС, по еврофондовете да бъде даден на ротационен принцип и да се ръководи от опозицията... Хората очакват открито и честно управление, очакват промяна – единственият начин това да се случи е да дадеш на опозицията контролни функции."

От БСП казаха, че до момента никой не е говорил с тях да поемат която и да е комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?